KOMMENTTI | Perussuomalaisten jäsenrekisterin laillisuuden kyseenalaistaneen Matti Torvisen (uv.) puheet ovat lennokkaita, mutta pohjaa vailla.

UV-ryhmään kuuluva kansanedustaja Matti Torvinen esitteli tiistain Helsingin Sanomissa eriskummallisia näkemyksiä perussuomalaisten henkilörekisterin laillisuudesta. Torvinen katsoi näkemyksenään, että ”..kaikki perussuomalaisten jäsenrekisterit ovat henkilörekisterilain vastaisia”.

Aikuisiällä varatuomariksi opiskellut Torvinen perusteli näkemystään seuraavasti: ”He tosin väittävät, että jäseniä olisi yli 500, mutta jäsenrekisteri on täynnä höttöä: moni ei ole maksanut jäsenmaksuja vuosiin, eivätkä he edes tiedä olevansa rekisterissä”.

Torvisen kommentti on hyvin erikoinen. Yhdistyslaki ja perussuomalaisten omat säännöt antavat toki mahdollisuuden erottaa jäsenmaksunsa laiminlyöneet jäsenet, mutta mitään pakkoa tällaiseen ei ole. Väite siitä, että jäsenrekisteriin olisi lisätty henkilöitä vasten näiden tahtoa on erittäin kummallinen. Perussuomalaisten jäseneksi haetaan omakätisesti allekirjoitetulla hakemuksella.

Suomen Uutiset tiedusteli HS:n jutun tehneeltä toimittajalta, oliko haastattelun aikana tullut ilmi jotain raskauttavaa. Vastaus oli kieltävä. Toimittaja luotti asiassa Torvisen sanaan.

On harmi, ettei perussuomalaisilta kysytty asiasta ennen jutun julkaisua. Jos olisi kysytty, olisi puoluetoimistolta vastattu seuraavasti:

– Ensinnäkään laki johon Torvinen viittaa, ei ole enää voimassa. Henkilörekisterilaki on kumottu.

– Toisekseen, perussuomalaisilla on vain yksi jäsenrekisteri, ei montaa niin kuin Torvinen väittää.

– Kolmanneksi, Matti Torvinen on piirin puheenjohtajana aiemmin toimiessaan ollut itse vastuussa rekisteristä Lapin tietojen osalta. PS:n jäsenrekisterin rekisteriselosteessa todetaan: ”Puolueen piirien puheenjohtajat toimivat vastuuhenkilönä omissa piireissään.” Mikäli ongelmia olisi ollut, Torvisella itsellään olisi ollut vastuu niiden korjaamisesta.

Suomen Uutiset kysyi oikeustieteen tohtori Kari Uotilta näkemystä asiasta. Puhelimella tavoitetun Uotin äänestä paistoi epäusko hänen tutustuessaan Torvisen ulostuloon.

– Kuin lapsen esittämiä väitteitä, Uoti puuskahti.

Hän hämmästeli varatuomari Torvisen yhdistysjuridiikan sekä perussuomalaisten sääntöjen hataraa tuntemusta ja ihmetteli, voiko tällainen henkilö todella olla vastuussa mahdollisesti perustettavan uuden puolueen sääntöuudistuksesta.

Suomen Uutiset hämmästelee samaa asiaa, mutta toivottaa silti Torviselle kohtuullista menestystä sääntörupeaman kanssa. Toimitus kehottaa tarkkuuteen myös raha-asioissa. Matti Torvinen näet kertoi HS-henkilökuvansa lopussa: ”Palkka putoaa kansanedustajana puolella, mutta eduskunta on henkinen hillotolppani”.

Jos tämä pitää paikkansa, niin minkä takia Torvinen ilmoitti vuoden 2017 alkupuolella käytyjen kuntavaalien yhteydessä vuosituloikseen 30 000 – 50 000 euroa? Samat luvut hän ilmoitti 2015.

Kun IL selvitti kansanedustajien ansioita 2016, ei joukosta löytynyt ainoatakaan alle 50 000 euroa tienaavaa. Yli sadan tonnin vesseleitä oli sitäkin enemmän. Kansanedustajan taulukkopalkka on 6 407 euroa kuukaudessa, kahdelletoista kuukaudelle kilahtelee säästöpossuun 76 884 euroa.

Eli hän on lasketellut palturia joko HS:lle tai vaalikoneille. Moinen ei ole kunniaksi henkilölle, joka HS.n jutun mukaan haluaa profiloitua ”sosiaalisesti heikoilla olevien tukijana.”

MATIAS TURKKILA