Pitkän linjan Smp- ja PS-vaikuttaja Pentti Kettunen epäilee, että kansanedustaja Hanna Mäntylän nimitys asiantuntijaksi Euroopan Neuvoston sihteeristöön Strasbourgiin edellytti, että samalla varasijalta Lapin vaalipiiristä kansanedustajaksi noussut Matti Torvinen sitoutui loikkaamaan Uuteen vaihtoehtoon.

Vielä viime kaudella perussuomalaisten kansanedustajana toiminut kainuulainen Kettunen uskoo pitkään poliittiseen kokemukseensa nojaten, että Torvisen loikkaaminen ja Mäntylän nimitys kytkeytyvät yhteen.

On mahdollista, että myös Mäntylän nimitys olisi ollut osa kokonaisuutta, jolla Soini palkitsi loikkareita. Mäntylää Kettunen pitää luonteeltaan häilyväisenä ja epävarmana.

Ministerit tietysti hyötyivät, kun saivat jatkaa valtioneuvoston jäseninä. Kansanedustajat Simon Elo ja Tiina Elovaara ovat saaneet paljon näkyvyyttä, eikä huonosti käynyt Mäntylälle ja Torvisellekaan.

Enemmistö loikkareista ei kuitenkaan ole saanut ryhmän vaihtamisesta mitään palkintoa. Miksi he loikkasivat?

– Ne tulivat harhautetuiksi aivan selvästi, Kettunen sanoo ja viittaa Raimo Vistbackan puheisiin tukisäätiön rahojen käytöstä puoluekokousta seuraavalla viikolla.

– Vistbacka ilmoitti julkisuuteen, että on mahdollista antaa tukea Uudelle vaihtoehdolle.

Kettunen on itse pysynyt perussuomalaisissa ja on lojaali Jussi Halla-aholle. Samanlaista viestiä hän kuulee äänestäjiltä Iisalmen kaduilla.

– Kenttä on jättänyt loikkarit, Kettunen sanoo.

Kainuussa on Kettusen mukaan sellainen tilanne, että paikalliset perussuomalaiset eivät ota sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilaa mukaan mihinkään perussuomalaisten tilaisuuksiin.

– Pirkko Mattilalle on täyskielto päällä.

Suomen Uutiset