Veteraanitoimittaja Timo Haapala kommentoi päivän uutistapahtumia. Äärivasemmistosta hyökätään toimittajan kimppuun rinnastamalla tämän Breivikiin ja Hitleriin. Suuren valiokunnan puheenjohtaja, eduskunnan puhemiesneuvoston jäsen Satu Hassi (vihr.) osoittaa hyökkäykselle julkista hyväksyntäänsä peukuttamalla. Toiminta vaikuttaa lievästi sanottuna epäloogiselta. Vai käykö järkeen, että Satu Hassi äänestää ensin eduskunnassa Juha Mäenpään (ps.) syytesuojan purkamisesta, koska tämä on tehnyt epämääräisen rinnastuksen vieraslajieista. Ja heti perään Hassi innostuu peukuttamaan äärimmäisen törkeää twiittiä, jossa rinnastetaan työtään tekevä toimittaja lähihistorian pahimpiin joukkomurhaajiin?

Päivän puheenaihe on politiikassa ollut kansanedustaja Juha Mäenpään vieraslajirinnastus. Asiaa on vatvottu jo vuoden ajan, ja tänään sille saatiin päätepiste. Eduskunta äänesti selvin luvuin, ettei Mäenpään syytesuojaa pureta. Asia näyttää olevan tuskallinen monelle äärivasemmiston kannattajalle, ja puheenvuorot somessa ovat sen mukaisia.

Poliittisia opponenttejaan oikeuteen marssittanut valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on antanut päivän aikana eriskummallisia, syyttömyysolettaman ohittavia lausuntoja. Hän on Ylen ja MTV:n haastatteluissa purkanut pettymystään sen edessä, että perustuslaki kieltää kansanedustajien asettamisen syytteeseen. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon mielestä valtakunnansyyttäjä näyttää Ylen haastattelussa väittävän, että Mäenpää olisi tehnyt politiikkaa laittomin keinoin, ts. syyllistyneen rikokseen.

– Suomessa on syyttömyysolettama, jonka mukaan henkilö on syytön, ellei tuomioistuin ole katsonut häntä syylliseksi. Se, että tuomioistuin ei prosessuaalisen esteen vuoksi kykene arviointia tekemään, ei muuta syyttömyysolettamaa, Halla-aho toteaa ja jatkaa:

– Toiviainen väittää haastattelussa totuuden vastaisesti, että perustuslakivaliokunnan kuulemat oikeusoppineet olisivat vaatineet syytesuojan purkamista. Ainoastaan kaksi kuultavaa teki näin. Muut eivät ottaneet kantaa siihen, mitä pitäisi tehdä, vaan totesivat, että argumentteja kummankin kannan puolesta on olemassa.

Myäös Ilta-Sanomien veteraanitoimittaja Timo Haapala oudoksuu Toiviaisen toimintaa. Hän kirjoittaa:

Haapala pui syytesuojan purkamisasiaa Risto Volasen kanssa. Keskustataustainen Volanen on julkishallinnon dosentti ja entinen pääministerin valtiosihteeri. Volanen ottaa vahvasti kantaa syytesuojan säilyttämisen puolesta kirjoituksessaan ”Vaaran vuodet Arkadian mäellä”:

”Kansalaisena torjun esityksen murtaa parlamentaarisen demokratian perustana oleva vallan kolmijako ulottamalla oikeushallinnon valta eduskunnan sisälle sekä murtaa sen mukainen kansanedustajan puheoikeus eduskunnassa sekä siihen liittyvä eduskunnan itsehallinto, joka on tässä tapauksessa jo toteutunut. Kyseessä on nyt yritys murtaa vuodelta 1906 peräisin oleva yksi maailman vanhimmista voimassa olevista demokraattisen perustuslain säädöksistä, jotka on tähän asti kestänyt mm. vuosien 1918-1919 vallankumous- ja -kaappausyritykset. ” .. ”Jos tämä nykyinen hanke toteutuisi, se olisi historiallinen ennakkotapaus ja pään avaus samanlaisiin hankkeisiin myös tulevaisuudessa. Kansalaisena olen huolissani, että pelkkä perustuslakivaliokunnan kantakin avaa tietä samaan suuntaan pitemmälle kuin mihin lapualaisetkaan koskaan pääsivät.”

Räyhävasemmistoon kuuluva ”rasismitutkija” Oula Silvennoinen aktivoituu Haapalan kirjoituksista. Silvennoinen kirjoittaa:

”Jos politiikan erikoistoimittaja on näin tietämätön historiasta, herää tietysti kysymys, mitä hän mahtaa politiikastakaan ymmärtää?”

Silvennoinen jatkaa:

”Vain muutama mutka oikaistuna Haapalan twiitit tuovat mieleen Mein Kampfin ja Breivikin manifestin.”

Sadat tykkäävät Silvennoisen törkeästä rinnastuksesta. Heidän joukkossaan ovat kansanedustaja Satu Hassi sekä äskettäin potkut saanut, tappamiskehoituksia nettiin kylvänyt vasemmistoliiton toiminnanjohtaja Miska Dellinger.

Satu Hassi on suuren valiokunnan puheenjohtaja ja eduskunnan puhemiesneuvoston jäsen.

Olemme erikoisen äärellä.

Vain hetkeä aikaisemmin Satu Hassi äänesti koko muun punavihreän hallituskoalition ohella siitä, että kansanedustaja Juha Mäenpään syytesuoja pitää purkaa. Mäenpään rinnastus oli hyvin epämääräinen, eikä se edes kohdistunut mihinkään ihmisryhmään.

Heti perään kommunistitaustainen Hassi innostuu äärimmäisen törkeästä twiitistä, jossa rinnastetaan työtään tekevä toimittaja lähihistorian pahimpiin joukkomurhaajiin. Rinnastus on paljon vakavampi kuin Mäenpään tekemä.

Timo Haapala on tuttu kasvo eduskunnassa. Miltä mahtaa Haapalasta tuntua, kun Eduskuntatalon työrauhasta osaltaan vastaava Satu Hassi pitää häntä Hitlerinä? Sen vuoksi, että Haapala kommentoi valtakunnansyyttäjän vähintäänkin arveluttavaa toimintaa?

Punavihreät ovat monista asioista huolissaan. Erityisen huolissaan he näyttävät olevan erilaisten kollektiivien asioista, yksilöiden asioista eivät niinkään. Ehkä tämä selittää Timo Haapalankin raa’an kohtelun. Abstrakti uhriryhmä on punavihreille kelpoisa suojelun kohde, valkoinen heteromies ei. Juha Mäenpää ei tällaisen ajattelun perusteella ole selvästikään suojelun kohde, eikä ansaitse perustuslain suomaa kansanedustajan immuniteettia. Vaikka immuniteettia ei ole purettu sataan vuoteen minkään asian takia, se olisi nyt pitänyt purkaa kökön vitsin takia.

Timo Haapala ei Satu Hassin ja Oula Silvennoisen ”uudessa ajattelussa” myöskään ansaitse suojaa. Vaikka Haapala on toimittaja, joiden maalittamisen pitäisi olla koko yhteiskunnan asia, hänen syntymäpiirteensä (siis valkoisuus ja miessukupuoli) määrittelevät, minkälainen on hänen asemansa lain edessä.

Hallitus muuten ilmoitti juuri äsken muuttavansa tasa-arvokäsitetteen merkitystä. Uuden ajattelun mukaan tasa-arvosta saavat ensisijaisesti nauttia ne, jotka kuuluvat mahdollisimman monen uhrikategoriaan. Ja toissijaisesti ne, jotka eivät uhriryhmiin kuulu.

SUOMEN UUTISET