

LEHTIKUVA
Packalén: Ulkopolitiikka on Suomen tärkein puolustuslinja
Ulkopolitiikka on Suomen tärkein puolustuslinja, eikä sitä pidä kahlita Nato-jäsenyydellä, perussuomalaisten kansanedustaja Tom Packalén arvioi Nato-seminaarissa maanantaina Helsingin ylioppilastalolla.
– Vielä viime vaaleissa kannatin Nato-jäsenyyttä. Mutta kuluneen vuoden aikana näkemykseni on muuttunut. Liittoutuminen olisi nyt katastrofi. Se veisi pohjan pois tärkeimmältä puolustuslinjaltamme eli ulkopolitiikalta. Meidät vedettäisiin kaikkiin kriiseihin, Packalen totesi Akateemisten perussuomalaisten ja Perussuomalaisten nuorten järjestämässä seminaarissa.
Päätösvaltaa kriiseihin osallistumisesta ei kannata luovuttaa ulkopuolelle eikä tehdä itsestään maalitaulua Venäjälle, joka on Suomen ainoa mahdollinen sotilaallinen uhka. Nato taas on suunnattu Venäjää vastaan, joka on ainoa maa, joka voi uhata länttä. Venäjä ei tätä tarkoitusta unohda.
Nato-maista vain USA on vahva
Myös Naton kykyä auttaa Packalén hiukan epäilee.
– Liittoutuminen parantaisi kyllä puolustuskykyä ilmavoimien osalta. Yhdessä Ruotsin kanssa olisimme vahvoja, kun lehtokoneet voisivat käyttää Ruotsin kenttiä. Mutta kun Nato on muuten varsin heikko.
Kun Nato ryhtyi kurittamaan Gaddafin Libyaa, toteutui kaksi Naton huonoa puolta: Nato hyökkäsi Al Qaidan tärkeimmän liittolaisen kimppuun, mikä lietsoo terrorismia.
– Ja siinä sodassa Natolta loppuivat täsmäaseet, Packalén huomautti.
Venäjän strategia on nykyaikaistunut
Packalénin mukaan Nato haluaisi mielellään Suomen mukaan, koska se tahtoisi sulkea Venäjän laivaston Suomenlahden pohjukkaan, eli eristää Kaliningradin emämaasta. Juuri tämän vuoksi Natoon ei kannata liittyä, koska Venäjä tarvitsee jommankumman tai molemmat Suomenlahden rannat, jos kriisi tulee. Nato-jäsenyys lisäisi hyökkäyksen mahdollisuutta.
Tähän liittyy Venäjän strategian muutos. Vuoden 2008 Georgian sota sujui Packalénin mukaan Venäjältä huonosti, vaikka Georgia kukistuikin, kun se ei kyennyt vastarintaan.
– Suomikin pystyisi taistelemaan vanhanmallista Venäjän armeijaa vastaan liikekannallepanon jälkeen, hän sanoo.
– Mutta vuonna 2010 Venäjä uudisti armeijaansa: tuli neljä sotilasaluetta ja tehokkaita prikaateja. Näitä nopean toiminnan DVD-joukkoja meidän pitää pelätä. Jos hyökkäys tulee, se tulee tunneissa. Jos emme kykene estämään niitä valtaamasta lentokenttiä heti, kalliilla lentokoneilla ei tehdä mitään. Valmistautuminen ei välttämättä näy läntisellä sotilasalueella, vaan se voi tapahtua keskisellä alueella. Sitä on vaikeaa huomata ja antaa haasteen tiedustelulle, hän arvioi.
Sissijoukot Venäjän erikoisjoukkoja vastaan
Suomen pitäisi vastata tähän omilla kustannustehokkailla erikoisjoukoilla: sissijoukoilla, joiden tärkein ase olisi tarkka-ampujakivääri. Tällaiset joukot voisivat suojata tärkeitä kohteita ja estää vihollista kulkemasta Suomen maanteillä.
Naton tiedustelua pidetään suuressa arvossa, mutta Packalén ihmettelee, kuinka vähän tietoa se on voinut julkaista Venäjän liikkeistä Krimillä ja Ukrainassa.
Hän ei tiedä, miksi. Tiedon julkistaminen on informaatiosotaa, mutta esimerkiksi kuvien julkaiseminen venäläisistä tankeista olisi Naton intressissä, sen sijaan näytetään vain kuvaa muutamasta tankista, jotka voivat olla T-64-vaunuja, joka kuuluu Ukrainan varustukseen, ei Venäjän.
Suomen pitää siis pyrkiä pysymään kriisien ulkopuolella, mutta kehittää samalla omaa uskottavaa puolustustaan kustannustehokkailla tavoilla. Jos hyökkäys tulee, pitää selvitä ensimmäisistä tunneista ja päivistä. Jokainen päivä antaa Yhdysvalloille aikaa valmistaa aseita kolmessa vuorossa ja Nato-maidenkin herätä.
– Apua tulee, koska on Naton etu, että taistelu tapahtuu Suomessa eikä Nato-maissa, Packalén toteaa.
Auttaako Nato-jäsenyys sitten vaikkapa Baltian maita? Niiden valtaaminen tapahtuu tunneissa.
– Hyökkäisikö Nato Baltiaan, jos Venäjä on sen ensin vallannut? Packalén kysyy ja sanoo, ettei tiedä.
Myös Ukrainan kriisi pitäisi ratkaista neuvottelemalla, mutta niin kauan kuin kapinallisten kanssa ei neuvotella, ratkaisua ei Packalénin mielestä synny.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.