Sosiaalisen median aikakaudella laajaan vuoropuheluun – ja samalla tiedon keräämiseen on tarjolla loputtomasti mahdollisuuksia perinteiselle medialle, mutta somen vaikutus onkin toisenlainen: monet valtamedian toimittajat ovat pitkälti vetäytyneet omaan kuplaansa, ja kieltäytyvät vuoropuhelusta.
Esimerkiksi Helsingin Sanomat on tyystin lopettanut juttujensa jakamisen suositulla X-alustalla. HS-päätoimittaja Erja Yläjärvi puolestaan vetäytyi keskustelusta X:ssa jo viime syksynä.
Yleisradion päätoimittajat ovat lopettaneet vuorovaikutteisen somen käytön jo vuosia sitten. Ylen strategiaksi onkin muodostunut omien kehyskertomuksiensa ja näkökulmiensa suojeleminen siten, ettei niitä voi Ylen alustoilla tai tileillä kukaan haastaa tai täydentää puuttuvalla tiedolla. Selkeimmillään ilmiö näky esimerkiksi Yle-perjantaiaamun Jälkiviisaat-keskustelussa, joka tunnetusti on samanmielisten toverillista hymistelyä – aiheesta riippumatta.
Kuvio toistuu Helsingin Sanomissa, joka hallituksen kehysriihen aikaan, huhtikuussa, tarjoili runsaasti palstatilaa valikoimilleen taloustieteilijöille, joiden kaikkien mielestä yhteisöveron alentaminen on huono tai vähintäänkin arveluttava idea. HS ei kysynyt veronalennuksista esimerkiksi Veronmaksajain Keskusliiton pääekonomistilta, jonka näkemyksen mukaan nyt on hyvä hetki tehdä kiristävän talouspolitiikan sijaan jotain muuta.
HS-jutussa lehden valikoimat taloustieteilijät sanovat, että suunnitelma yritysten ja yhteisöjen verotuksen keventämiseksi heikentäisi julkista taloutta. HS ei kuitenkaan kerro, että kun Suomi viimeksi alensi yhteisöveroa, verokertymä lähti kasvuun.
Vielä 2010-luvulla Yleisradion sometileillä oli vapaan kansalaiskeskustelun mahdollisuus. Ei enää. Facebookissa Yle Uutiset on estänyt kommentoinnin miltei kokonaan, ja vaatii Yle-tunnuksen käyttöönottoa. Niin ikään X-alustalla Yle ei salli täydentäviä kommentteja jakamiinsa Yle-uutisiin. Näin Yle pääsee esittelemään haluamiaan näkökulmia esimerkiksi Gazan tilanteesta itse valikoimiensa puhuvien päiden kautta – ilman soraääniä.
Eduskunnan ulkopuolella yhteiskunnallinen ja poliittinen keskustelu onkin pitkälti jakautunut kahteen erilliseen tilaan: sosiaalisen median avoimeen keskusteluun ja toisaalta vanhan valtamedian kontrolloimaan kuplaan, jossa vuoropuhelua käyvät lähinnä toistensa kanssa samaa mieltä olevat asiantuntijat ja etujärjestöjen lobbarit.
Poikkeuksiakin löytyy: muun muassa Iltalehti sallii useimmiten juttujensa kommentoinnin somealustoillaan. Toisinaan myös jopa Ylen keskusteluohjelmissa eri näkökulmat poliitikkojen keskusteluissa nousevat esiin.