Suomi on nyt palkka-alehuumassa. Minulla ei sinänsä ole mitään sitä vastaan, että keskiansioista ylempiä palkkoja leikataan yhteisen hyvän eteen. Haluaisin kuitenkin korvamerkitä säästyneet varat. Oman aleni haluan kohdistettavaksi vanhusten hoitoon, lapsilisien indeksikorotuksiin ja lääkkeiden alv:n alentamiseen. Nyt en tiedä, mihin palkoista leikattavat eurot menevät. Pelkään pahoin, että niillä kompensoidaan ylikansallisten yhtiöiden veroparatiisitoimintaa.

Vaikka Suomessa on jo olemassa laki ja EU:n kanta siitä, että konserniavustuksia voidaan antaa vain kotimaiselta yhtiöltä kotimaiselle yhtiölle, linjaa hallitus asian niin, että konserniavustus voidaan antaa ulkomaiselle yhtiölle, jolla on kiinteä toimipiste Suomessa. Tämän seurauksena ylikansalliset yhtiöt voivat siirtää voittonsa paratiisisaarille, suomalaisen verottajan ulottumattomiin.

Lieneekö hallituksella ollut palkka-ale mielessä, kun se löi naulan suomalaisen telakkateollisuuden kirstuun. Pelkään pahoin, että Turussa ja Raumalla säästetään yt-neuvottelujen jälkeen todella paljon palkoissa. Nyt ministeri Vapaavuori ihmettelee, mitä Ranska teki saadessaan tilauksen, vaikka hänen pitäisi ihmetellä sitä, mitä Suomen hallitus jätti tekemättä, ja miksi. Suomalaiset ovat tämän vastauksen ansainneet.

Käsittämättömiä ovat hallituspuolueiden toimet ja ajatuksenjuoksu myös kuntatasolla. Vaasassa tunnutaan ajattelevan, että 2,5 miljoonaa euroa pois vanhusten hoidosta on hyväksi vanhuksille. Nuori Matias Mäkynen (sd) näkee asian ruusunpunaisten silmälasien läpi. Hänen mukaansa vanhukset kuntoutetaan kotiin laitospaikoilta! Ei se näin mene. Laitoshoitoon joutunut vanhus ei valitettavasti enää kuntoudu omatoimiseksi kotiasujaksi. Kuntoutus on aloitettava ennen laitoshoitoa, jotta kotonaoloaikaa voidaan pidentää. 2,5 miljoonaa pois vanhusten hoidosta säästösyistä ei ole enemmän hoivaa ja hoitoa kotona, se on vähemmän rahaa niin vanhusten hoitoon, kuin kuntoutukseenkin.

Olen ehdottomasti sitä mieltä, että nuoriin pitää satsata, mutta 2 miljoonaa euroa lisää velkaa erilaisten urheilupaikkojen rakentamiseen tänä vuonna on käsittämätön asia. Tuo kaksi miljoonaa velkaa ei ollut talousarviossa, se lisättiin sinne budjettikokouksessa, ilman budjettiseminaareja. Se herättää ihmetystä, koska esimerkiksi sisäpalloiluhallia varten ei ensimmäistäkään lapioniskua tänä vuonna nähdä, koska halli ei sisälly opetusministeriön hankesuunnitelmiin vuodelle 2013, eikä hallia varten ole valtionapupäätöstä. Vaikka hallia ei päästä rakentamaan, päätti valtuusto ottaa sitä varten velkaa ja lisätä veronmaksajien taakkaa.

Matias Mäkynen ihmetteli budjettikokouksessa kysymystäni menolisäysten ja lisäinvestointien rahoituksesta ja uuden lainan loppusummasta. Tein nuo kysymykset herättääkseni valtuutetut näkemään, mitä päätökset hurjista investoinneista merkitsevät. Kysymys vastauksineen oli turha, sd, kok ja rkp veivät ylivallallaan Vaasan entistä suurempiin taloudellisiin vaikeuksiin. Surullisinta on se, että tehdyt lisälainapäätökset eivät tuo sitä vastaavaa määrää uusia työpaikkoja. Kun rakentaminen ei ala, ei tarvita työntekijöitäkään.

Maria Tolppanen, kansanedustaja