

LEHTIKUVA
Paperittomien maahantulijoiden hoito tuomittiin eduskuntakeskustelussa
Hallituksen esitys, joka parantaisi laittomasti maassa olevien oikeuksia terveydenhoitoon, tuomittiin jyrkästi eduskunnan lähetekeskustelussa tiistaina. Tiukimmin olivat äänessä perussuomalaiset, mutta asiassa saatiin tukea yllättäen myös kokoomuksen suunnasta.
Hallituksen esitys velvoittaisi kunnat antamaan entistä laajemmin hoitoa myös paperittomille maahantulijoille. Nykyisin kaikilla Suomessa oleskelevilla on kansalaisuudesta ja asuinpaikasta riippumatta oikeus ainoastaan kiireelliseen päivystysluonteiseen hoitoon.
– On kuitenkin taloudellisesti ja inhimillisesti ottaen viisasta hoitaa sairaudet ajoissa ennen kuin ne pahenevat ja hoidon tarve muuttuu kiireelliseksi, peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) sanoi.
Jakaa jopa SDP:tä?
Kysymys tuntui jakavan hallitusta jopa SDP:n sisältä: kun ministeri Huovinen korosti paperittomien henkilöiden koostuvan myös lapsista ja raskaana olevista naisista, niin entinen sisäministeri Kari Rajamäki (sd.) huudahti:
– Ja laittomia maahanmuuttajia!
Huovisen mukaan henkilöille järjestettäisiin terveydenhuollon ammattihenkilön välttämättömiksi arvioimat lyhytkestoiset terveyspalvelut mm. raskauden ja synnytyksen hoitoon.
– Tämä kuitenkin maksaa. Näistä kustannuksista voi kiistellä. Itse uskon, että puhutaan miljoonista euroista, ja näin täällä hallituksen esityksen taulukossakin näkyy. Mutta enemmän on kyse periaatteesta, Ben Zyskowicz (kok.) huomioi.
– Jos meillä on Suomessa ihmisiä, jotka ovat täällä laittomasti, joilla ei ole oikeutta olla täällä, joiden pitää lähteä pois täältä, niin silläkö me edistämme heidän vapaaehtoista poislähtemistä, että me rupeamme heille laajentamaan terveyspalveluja? Tämä on niin kummallinen ja järjetön ajatus, että pitkään aikaan en ole mitään yhtä hölmöä täällä kuullut.
Lohela: Iso ristiriita
Perussuomalaisten Maria Lohela oli samaa mieltä: ongelma on periaatteellinen. Toinen käsi tekee toista kuin toinen.
– Kun Suomessa on poliisi, jonka tehtäviin kuuluu etsiä ja poistaa maassa laittomasti oleskelevia henkilöitä, niin nyt sitten tällä esityksellä siirretään toiselle julkista tahoa edustavalle puolelle, eli terveydenhuollon henkilöstölle, tuonne salassapitovelvollisuuden piiriin, näitä maassa laittomasti oleskelevia henkilöitä. Eli yhden julkisen tahon tavoite on aivan toinen kuin toisen, joten tässäkin on todella iso ristiriita, Lohela huomautti.
Eerola: Mitä seuraavaksi?
Kun vasemmistoryhmän Markus Mustajärvi puolusti lapsen oikeutta kiireelliseen hoitoon, perussuomalaisten Juho Eerola huomautti myös nykyisen lain takaavan siihen mahdollisuuden, oli papereita tai ei.
– Mutta nyt ollaan tosiaan avaamassa aikamoista Pandoran lipasta. Jos nyt lapsista puhutaan, niin seuraavaksi lienee varmaan oikeus tähän maksuttomaan perusopetukseen, joka olisi lapsille YK:n yleissopimuksen 28. artiklan mukainen oikeus, Eerola arvioi.
– Nämäkö kaikki pitäisi näille paperittomillekin ihmisille maksaa?
Niikko: Esityksessä outo virhe
Mika Niikko (ps.) huomasi esityksessä oudon virheen: kun huojennus koskisi vain paperittomia maahantulijoita, se jättäisi mm. maassa laillisesti, mutta vailla vakuutusturvaa oleskelevat, Kaakkois-Euroopasta lähtöisin olevat romanitaustaiset henkilöt lain soveltamisalan ulkopuolelle.
– Mistä näin myönteinen suhtautumistapa lakia rikkoviin johtuu? Niikko kysyi.
Hänen mukaansa kiireellinen hoito on perusteltua, mutta halu ulottaa terveyspalvelut koskemaan myös lyhytkestoisia terveyspalveluja on ristiriitaisesti perusteltu.
Kuvan henkilö ei liity juttuun.
VELI-PEKKA LESKELÄ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Purra: Surkeaa, Iltalehti, uskomattoman surkeaa
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra ottaa Facebookissa kantaa Iltalehden faktojen vastaiseen uutisointiin hallituksen säästöistä. Purran mukaan Iltalehti ei kanna mitään vastuuta siitä, että se johtaa ihmisiä harhaan virheellisellä uutisoinnillaan.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Päivän pointti: Oikeuskanslerin ratkaisu ministeri Mari Rantasesta ei miellyttänyt Ylen toimitusta – kutsui kommunistitaustaisen professorin haukkumaan lopputulosta

Jäikö Iltalehdessä vapunvietto päälle? Toimitus häröili lehden kanteen jättiotsikon tulevasta eläkeleikkauksesta, vaikka eläkkeitä nimenomaan ei leikata – lehti pahoittelee Äpy-levelin koheltamistaan

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Maahanmuuton kustannukset ovat massiivisia – kansanedustaja Strandman: Suomessa maahanmuuton hintalappu on arviolta 10,5 miljardia euroa vuodessa
Perussuomalaisten kansanedustaja Jaana Strandman kertoo maahanmuuton kustannusten olleen Suomelle ja Euroopalle massiivisia ja selkeästi mukanaan tuomia hyötyjä suurempia. Taloustieteen emeritusprofessori Matti Virénin tekemän karkean arvion mukaan maahanmuuton hintalappu Suomessa olisi noin 10,5 miljardia vuodessa perustuen hollantilaistutkimuksen tuloksiin.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Nigel Faragen maahanmuuttokriittinen Reformipuolue murskavoittoon Britannian paikallisvaaleissa – pääministeri Keir Starmer nöytyy, sanoo ymmärtävänsä äänestäjien raivon perinteisiä puolueita kohtaan
Nigel Faragen maahanmuuttokriittinen ja kansallismielinen Reformipuolue pyyhki perinteisillä puolueilla pöytää Britannian paikallisvaaleissa. Konservatiivit ja työväenpuolue suorastaan romahtivat äänestäjien purkaessa raivoaan nykyvaltaa vastaan. Kahden puolueen valtakausi Britanniassa on ohitse.

Sodan kurimus vaati Jyrki Ålandin lapsen hengen – 20-vuotias lähti Ukrainaan vapaaehtoisena, eikä hän koskaan enää palaa kotiin
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää