Kempeleen kunnanvaltuustossa toimiva Janne Halunen syöksyi palavaan taloon ja pelasti eläkeläisnaisen lähes varmalta kuolemalta.

Tasavallan presidentti myönsi kempeleläiselle Janne Haluselle (kuvassa keskellä) hengenpelastusmitalin kesäkuussa. Hengenpelastusmitali on tunnustus erittäin rohkeasta, neuvokkaasta tai oman hengen uhalla suoritetusta teosta, jolla toisen ihmisen henki on pelastettu uhkaavasta vaarasta.

Haluselle mitali myönnettiin hänen pelastettuaan palavan kerrostalon yläkertaan loukkuun jääneen vanhuksen hengen EU-vaalien alla viime vuoden toukokuussa. Halunen on perussuomalainen kunnanvaltuutettu ja puolueaktiivi. Hän oli myös ehdokkaana eduskuntavaaleissa.

– Olimme avustamassa Jussi Halla-ahoa hänen vaalikampanjassaan. Soppatykillä päivystäessäni havaitsimme sankan savun nousevan läheisen kolmekerroksisen kerrostalon ylimmästä kerroksesta. Soitin hälytyskeskukseen ja lähdin juoksemaan kohteeseen, Halunen muistelee tapahtunutta.

Varoitti asukkaita tulipalosta

Halunen ei ensin meinannut päästä sisäänkään, sillä ovi oli lukossa eikä summereihin vastattu. Paikalle sattuneen koiranulkoiluttajan ansiosta Halunen kuitenkin pääsi sisään, kapusi ylöspäin, soitteli ovikelloja ja varoitti asukkaita uhkaavasta tulipalosta.

– Ylöspäin mentäessä hengittäminen kävi vaikeammaksi ja kolmannessa kerroksessa oli vastassa sankka savuseinä.

Uhrilla vakavia palovammoja

Halunen näki vilauksen mummotossusta savuverhon alta, veti keuhkot täyteen happea ja ryntäsi ylös. Iäkäs naishenkilö puristi kaidetta raivokkaasti eikä reagoinut puheeseen, joten hänet piti väkisin repiä irti ja kantaa ulos pihalle. Nainen oli kärsinyt pahoja palovammoja, mutta selvisi hengissä.

– Kun ambulanssit tulivat, kävin vielä kertaalleen tarkistamassa, onko palavaan taloon jäänyt ketään sisälle. Sitten jatkoimme Jussin kampanjaa. Tehtiin päivä loppuun saakka ja illalla kotiin, Halunen kertoo.

– Olen hengenpelastusmitalista kovin otettu, hyvältähän se tuntuu. Samalla toivoisi, että jokainen kansalainen toimisi vastaavassa tilanteessa samalla tavalla.

MIKA MÄNNISTÖ