Vanhusten oikeuksia valvomaan ja parantamaan tarvitaan vanhusvaltuutetun virka. Näin ajattelevat uuden kansalaisaloitteen vireillepanijat. Aloitteen tekijöiden mukaan vanhusten hoitoon on kohdistunut jo pitkään vakavia laiminlyöntejä, ja viimeaikainen keskustelu on nostanut näistä vain räikeimpiä tapauksia esille.


– Kun hallitus ryskää vauhdilla yksityistä palvelutuotantoa lisäävää soteuudistusta maaliin, herää huoli, millainen on vanhusten tulevaisuus, kun jo nykyisellä määrällä yksityisiä toimijoita ongelmat ovat olleet niin laajamittaisia, eikä niihin ole puututtu, toteaa aloitteen oululainen vireillepanija, kaupunginvaltuutettu Sebastian Tynkkynen.

– Uskomme, että jos vain onnistumme keräämään 50 000 nimeä, kukaan kansanedustaja ei uskalla eduskunnassa äänestää viran perustamista vastaan ja vanhusvaltuutettu saadaan vihdoin Suomeen, Tynkkynen jatkaa.

Aloitteen tekijät aikovat vaadittavan nimimäärän täyttyessä jättää kansalaisaloitteen vasta uuden eduskunnan aloitettua, jotta aloitetta ei onnistuta torppaamaan ennen kuin kansanedustajat jäävät vaalilomalle ennen huhtikuun eduskuntavaaleja. Vanhusvaltuutettu halutaan tulevalle eduskunnalle piikiksi päättäjien lihaan, jotta ongelmia ei päästä lakaisemaan maton alle vaalienkaan jälkeen.

– Hoitajia on painostettu olemaan kertomatta epäkohdista sekä heitä on ohjeistettu esimiesten taholta joissakin tapauksissa toimimaan tavalla, joka ei täytä mitenkään hyvän hoivan kriteereitä, toteaa aloitteen toinen vireillepanija, outokumpulainen Sanna Antikainen.

– Pitää ymmärtää, että vanhusvaltuutettu ei ole ongelmien ratkaisu, vaan viranomainen, joka laittaa painetta poliitikoille ratkaista ongelmat, Antikainen jatkoi.

Sunnuntaina iltapäivällä, kun aloite oli ollut verkossa digitaalisesti allekirjoitettavissa vasta neljättä päivää, se oli saanut jo lähes viisituhatta allekirjoittajaa.

Suomen Uutiset