

LEHTIKUVA
Perussuomalaiset huolissaan: Hävittääkö hallitus yleiset tiet?
Perussuomalaiset panivat hallituksen seinää vasten eduskunnan kyselytunnilla teiden pidosta. Kysymys kuului: hävittääkö hallitus maantiet, kun se karsii tienpidon määrärahoja.
Hallitus päätti kehysriihessään vähentää tienpidon määrärahoista 100 miljoonaa euroa. Juha Väätäinen kysyi tästä kyselytunnin alkajaisiksi.
– Tieliikenteestä on tullut valtavan suuri veronmaksaja. Vuonna 2013 se tuotti 17,7 miljardia euroa valtiolle. Suurin osa, 2,6 miljardia tuli polttoaineverosta. Hallitus ei lakkaa lyömästä autoilijoita: polttoainevero sekä henkilöauto- ja pakettiautojen ajoneuvovero kasvavat. Taksien ja muuttoautojen autoveronalennuksesta luovutaan. Kaiken tämän jälkeen tienpidosta leikataan 100 miljoonaa euroa. Millaista helpotusta tarjoatte autoilijoille? Väätäinen kysyi.
Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) totesi, että leikkauksilla ja veronkorotuksilla hallitus haluaa pelastaa suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan ja julkisen talouden.
Polttoainevero on tasavero
Väätäinen vetosi vielä Suomen maantieteeseen: tieliikenteen verotus on kyllä helppoa, kun useimmille suomalaisille autoilu on välttämätöntä ja bensiiniä on pakko ostaa, maksoi se mitä hyvänsä. Mutta onko se oikein eläkeläisille ja köyhille, sillä polttoainevero on tasavero?
– Kuinka turvaatte, ettei liikkuminen vie asumisen ohella suurinta osaa pienituloisen tuloista? Väätäinen kysyi.
Urpilainen puolustautui, ettei hallitus nostanut arvonlisäveroja, joka heikentäisi talouskasvua ja työllisyyttä ja heikentäisi pienituloisten ostovoimaa.
Perussuomalaisten Ari Jalonen muistutti polttoaineveron koskevan myös raskasta liikennettä.
– Todellakin tätä voi sanoa tasaveroksi, Jalonen painotti.
Tossavainen: Huono säästö
Perussuomalaisten Reijo Tossavainen moitti tieliikenteestä säästämistä todella huonoksi ideaksi: se kääntyy päämääräänsä vastaan.
– Asiantuntijoiden mukaan yhden euron säästö tietöissä aiheuttaa kolmen euron vahingon. Siltojen kohdalla se on jopa viisi euroa. Siksi pitäisi kunnossapitoa lisätä, jotta vältyttäisiin vahingoilta. Hallitus vähentää kuitenkin 100 miljoonaa korjauksista. Miksi toimitte hölmöläisten tavoin?
Vastaamaan joutui pääministeri Jyrki Katainen (kok.), joka arveli puhemies Eero Heinäluoman tulkinneen kysymyksen koskevan häntä.
Katainen puolusti säästöjä velkaantumisen pysäyttämisellä. Urpilainen vetosi myöhemmin hallituksen harkintaan, että se käynnistää jo aiemmin päätetyt sovitut hankkeet, mutta säästää 100 miljoonaa euroa perustienpidosta ja myöntää samalla kasvupakettiin 50 miljoonaa liikenneinvestointeihin.
Tiemäärärahoihin menee hänen mukaansa 990 miljoonaa euroa ja noin 600 miljoonaa menee perustienpitoon. 100 miljoonaa euroa otettiin siitä.
Käveltiinkö eduskunnan yli?
Keskustan Mirja Vehkaperä syytti hallituksen kävelevän eduskunnan yli, kun yhdessä oli jo päätetty nostaa tienpidon määrärahoja 100 miljoonalla eurolla vuonna 2016. Hän peräsi myös infra-rahastoa hoitamaan tieinvestointeja.
Pääministeri Katainen lyttäsi infrarahaston teoreettisena: jos ajatellaan, että teitä rakennetaan ulkopuolisella rahastolla, yhtä hyvin voidaan antaa sote-asiat rahastolla hoidettaviksi – ”eikä raha kesken lopu”.
– Infra on hyvä ajatus, mutta ei sieltä ilmaista rahaa tule, Katainen muistutti.
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä poistui salista jo keskustelun alkuvaiheessa.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.