Italialainen ’Il Sole 24 Ore’ – sanomalehti julkaisi (19.5.2014) perussuomalaisten eurovaaliehdokkaan Sakari Puiston haastattelun. Puisto kommentoi artikkelissa muun muassa euroa, maahanmuuttopolitiikkaa ja perussuomalaisten asetelmia eurovaaleissa. Kyseessä on yksi Italian suurimmista päivittäisistä taloussanomalehdistä. Lukijoita lehdellä on pitkälti toista miljoonaa.

– Keskeisiä eurokriisin syitä olivat komission laiminlyönnit markkinavalvonnassa euroalueella ja Euroopan keskuspankin löysä rahapolitiikka vuosina 2001-2008. Euro on ongelma Suomelle, tosin meillä on myös vakavia omia rakenteellisia ongelmia taloudessamme. Täytyy myös muistaa, että finanssikriisi on laajempi kehittyneiden talouksien ongelma kuin pelkkä eurokriisi, Puisto sanoo lehdelle.

Liittovaltiokehitykselle tehtävä loppu

Puisto liputtaa Euroopan ja yhteistyön puolesta, mutta liittovaltiokehitykselle on laitettava loppu.

– Olemme kriittisiä Euroopan unionin ja euron suhteen. Kannatamme Euroopan talousaluetta ja sisämarkkinoita, mutta vastustamme poliittisen vallan keskittämistä Brysseliin.

Puisto uskoo perussuomalaisten saavan kolme paikkaa europarlamenttiin. Samanhenkisiä kumppaneita perussuomalaisille Euroopassa ovat mm. Englannin itsenäisyyspuolue UKIP ja konservatiivipuolue, sekä Saksan AfD Alternative für Deutschland.

Valikoivampaa maahanmuuttoa

Maahanmuuttopolitiikkaan on Puiston mielestä saatava järkeä.

– Kannatamme konservatiivista ja valikoivaa maahanmuuttoa, jossa sekä tulijoiden halukkuus että kyky sopeutua yhteiskuntaan arvioidaan. Kuitenkaan inhimillisiä näkökulmia ei voi myöskään unohtaa. Paikallisia lakeja ja sääntöjä on noudatettava ja maahanmuuton todelliset taloudelliset vaikutukset suomalaiselle yhteiskunnalle täytyy ottaa huomioon perusteellisesti, Puisto painottaa.

Facebook-profiilissaan Puisto pohtii pilke silmäkulmassa, saisiko kansainvälisen median lisäksi vielä huomiota valtakunnan sanomalehdessä Hesarissa vaalikampanjan loppumetreillä.

PS VERKKOTOIMITUS