

Varapuheenjohtajaehdokas Jukka Kopra ehti jo tuulettaa luultuaan tulleensa valituksi kokoomuksen puoluekokouksessa Lahden Sibeliustalossa 15. kesäkuuta 2014. / LEHTIKUVA
Perussuomalaiset: Kokoomus halusi Ottawan sopimukseen ja teki Suomesta ottavan osapuolen
Kokoomuksen kansanedustaja Jukka Kopra lausui (6.2.), että Suomen tulisi irtautua maamiinat kieltävästä Ottawa-sopimuksesta. Asiasta on vireillä kansalaisaloite, jonka vetäjänä toimii niin ikään kokoomuslainen kansanedustaja Eero Lehti.
Kopra ei kuitenkaan omien sanojensa mukaan allekirjoita aloitetta, vaikka kannattaa ideaa, koska kansanedustajien ei hänen mukaansa tulisi sekaantua kansalaisaloitteisiin.
Perussuomalaisten mukaan kyse on kuitenkin äänten kalastelusta.
Puhetta ilman tekoja
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä huomauttaa, että Ottawan sopimus hyväksyttiin vuonna 2011 kokoomuksen ollessa hallituksessa ja kokoomus äänesti maamiinakiellon puolesta. Sen sijaan vuonna 2014 kokoomuksen puoluekokous halusi julkilausumassaan irtautua sopimuksesta.
– Tämä on mielestäni kokoomukselta härskiä äänten kalastelua. Nyt luodaan mielikuvia siitä, että kokoomus olisi tekemässä asialle jotain. Tällä ei ole mitään uskottavuutta niin kauan kuin puheet eivät muutu äänestyskäyttäytymiseksi salissa, kansanedustaja Jani Mäkelä toteaa.
”Ei voi paljon sekavammaksi mennä”
Perussuomalaiset esittivät vuoden 2018 talousarviokäsittelyn yhteydessä, että Suomi irtautuisi Ottawa-sopimuksesta. Äänestyksessä kuitenkin vain perussuomalaiset äänestivät irtautumisen puolesta. Kokoomuksen kansanedustajat Kopra ja Lehti yhdessä muun kokoomuksen eduskuntaryhmän kanssa vastustivat irtautumista.
– Ei voi paljon sekavammaksi mennä. Ensin kokoomuksen eduskuntaryhmä on mukana viemässä Suomea sopimuksen piiriin. Sitten heidän puoluekokouksensa on toista mieltä vuonna 2014. Taas loppuvuodesta 2017 äänestetään sopimuksen puolesta ja heti tammikuussa 2018 vaaditaan irtautumista, kansanedustaja Juho Eerola kuvaa tilannetta.
– Kyllä fakta on niin, että kokoomus teki suomesta Ottawan sopimuksen myötä ottavan osapuolen, Eerola sivaltaa.
Kaksinaamaisuus nakertaa luottamusta
Perussuomalaisten kansanedustajat huomauttavat, että kokoomuksella on ollut mahdollisuus äänestää irtautumisen puolesta perussuomalaisten esityksen myötä.
– Ilmeisesti ehdottaja oli väärä ja piti ottaa itselleen kunniat. Tällainen kaksinaamaisuus heidän puoleltaan on omiaan nakertamaan luottamusta politiikkaan. Tyhjien puheiden sijaan vaadin päättäväisiä toimia asioiden etenemiseksi. Maanpuolustus on yhteinen asiamme ja miinojen poisto oli suoraan pois puolustuskyvystämme, Mäkelä kuittaa.
– Kun esitimme sopimuksesta irtautumista joulukuussa, ei kokoomuksen suunnalta kuulunut pihaustakaan eikä tukea äänestyksessä tullut. Yhteistyöllä hommia pitäisi hoitaa eikä niin, että jokainen heittelee kiviä omista poteroistaan, kansanedustaja Jari Ronkainen muistuttaa.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä vaatii kokoomukselta julkista selvitystä siitä, miksi puolueen edustajat toimivat ristiriitaisesti, mikä on heidän eduskuntaryhmänsä linja ja miksi he eivät kunnioita oman puoluekokouksensa näkemyksiä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Savio: Peesaako Suomen kokoomus Saksan demareita?

Kolumni: Suomea säästämättä – kokoomuksen ideologiasta tinkimättä

Halla-aho Suomen kokoomuksesta: kummajainen Euroopan konservatiivien perheessä

Kokoomustaustainen Karjalainen-lehti märisee: ”Persut ottivat somen ilmaherruuden”

Hakkarainen maakuntauudistuksesta: Kepu himoitsee valtaa, kokoomus käärii rahat
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.