

Karjalainen kuvakaappaus
Kokoomustaustainen Karjalainen-lehti märisee: ”Persut ottivat somen ilmaherruuden”
KOMMENTTI | Karjalainen-lehti julkaisi tänään lauantaina ärtyneen kolumnin, jossa moitittiin ensinnäkin Laura Huhtasaaren kilpakumppaneita siitä, että nämä jättävät somen perussuomalaisten temmellyskentäksi sekä lisäksi kurmoottiin Suomen Uutisia erikseen siitä, että lehdellämme olisi rooli somen ilmaherruuden ottamisessa.
Kolumni ei sinällään hätkähdytä, mutta lukijoiden on hyvä tietää, mistä se kumpuaa.
Ensinnäkin, Suomen Uutiset julkaisi äskettäin Karjalainen-lehdelle erinomaisen kiusallisen uutisen lehden ilmeisistä kokoomuskytkennöistä. Toimituksemme selvitti lehden omistusrakennetta ja kysyi, millä tavoin Sauli Niinistön kampanjaan kymppitonneja suoltava konserni katsoo asiakseen haukkua lehtensä pääkirjoituksessa Huhtasaarta.
Kuten aina, uutisjuttua tervehdittiin jäätävällä hiljaisuudella. Jos jutussa olisi ollut asiavirheitä, olisi Karjalaisella luonnollisesti ollut oikeus oikaisuvaatimukseen.
Toinen seikka on vielä jäänyt uutisoimatta, mutta tässä se nyt sitten tulee.
Karjalaisen käyttämä ”ilmaherruus”-käsite tuli Karjalaisen hitaimmillekin kolumnisteille selväksi, kun lehti julkaisi maanantaina 16.1 klo 12 verkossa kyselyn otsikolla: ”Teemme kyselyä: Joko tiedät, ketä aiot äänestää?”
Karjalaisen jutussa lukijoilta tiedusteltiin: ”Joko sinä tiedät, ketä äänestät? Millä perusteella valitset ehdokkaasi? Vastaa alla olevaan kyselyyn!”
Noh, vastauksia sitten alkoi tulla. Sadoin kappalein. Tulos on kertakaikkisen riemukasta luettavaa, suosittelen itse kullekin Karjalaisen kommentteihin tutustumista.
Riemukkuus on tietysti katsojan silmässä. Kansan syvien rivien tuki Huhtasaarelle on yksien mielestä myönteistä, toisten mielestä se on mustaa pikeä.
Karjalainen teki pian jutustaan johtopäätökset ja sulki kommentointimahdollisuuden 17:20. Suomen Uutisten lukija kommentoi paniikkiratkaisua sanoilla: ”Karjalainen häpäisee koko mediakentän.”
Sauli Niinistön rommaava kannatus ei ole kaikkien mieleen. En ihmettele, ettei istuvaa presidenttiä tukeva julkaisu halua toimia alustana äänille, jotka tukevat hänen kilpailijaansa. Mutta yritäppä nyt sitten esittää puolueetonta mediaa tälläisen söhellyksen jälkeen.
MATIAS TURKKILA
ps: Karjalainen muuten väittää, että JSN:ään kuulumattomalla Suomen Uutisilla ei olisi velvollisuutta korjata jutuissaan esiintyviä virheitä. Tämä ei pidä paikkansa. Vaatimus oikaisuihin ja vastineisiin ei kumpua Julkisen sanan neuvoston säännöistä vaan Suomen laista (luku 3). Karjalainen korjannee JSN:ään kuuluvana laatumediana tämän asiavirheensä pikimmiten.
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tavio: Valtamedian objektiivisuus on palautettava

Halla-aho: Median harjoittama ”persuntorjunta” on vienyt huomiota pois asiakysymyksistä

Bemareita kauppaavan konsernin Karjalainen-lehti ylimielisenä: suomalaisten pitää lopettaa lihansyönti ja hävetä
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.