Perussuomalaisten sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet ovat tänään jättäneet valiokunnassa vastalauseen liittyen hallituksen esitykseen vanhuspalvelulaista. Hanna Mäntylä, Arja Juvonen ja Laila Koskela pitävät vanhuspalvelulakia välttämättömänä, mutta kritisoivat esityksen sisältöä.

– Lähtökohtaisesti voidaan kysyä, millainen hyvinvointiyhteiskunta tarvitsee erillisen lainsäädännön turvaamaan ikääntyville hyvän elämän edellytykset. Esiin tulleet vanhusten kaltoinkohtelut kuitenkin kertovat karua kieltään siitä, että laki on todella tarpeen, toteaa Mäntylä.

Perussuomalaisten valiokuntavastaavana sosiaali- ja terveysvaliokunnassa toimivan Mäntylän mukaan laissa on useista hyvistä elementeistä huolimatta puutteita.

– Olisimme kaivanneet lakiin selkeitä täsmennyksiä, jotta sitä voidaan kunnissa parhaalla mahdollisella tavalla toteuttaa, Mäntylä toteaa.

Perussuomalaiset vaativatkin hallitusta ryhtymään välittömästi toimiin esimerkiksi henkilöstömitoitusten arvioinnin suhteen eri hoitoyksiköissä. Myös lisäresursseja kuntiin kaivataan.

– Vanhuspalvelulain kustannusvaikutuksista tehdyt laskelmat ovat sekavia ja epätäsmällisiä, emmekä usko, että lain toteuttamiseen varatut määrärahat ovat riittävät. Suuri huoli on, että kunnat yhä pahenevassa taloustilanteessa jättävät lakia noudattamatta. Kun lastensuojelulakia viisi vuotta sitten uudistettiin, kävi juuri näin ja seuraukset ovat karmeat, Mäntylä toteaa.

Lisätietoja: Kansanedustaja Hanna Mäntylä, puh. 050 512 0497