Maakuntamalli on ainoa oikea tapa sote-uudistuksen toteuttamiseksi. Näin sanoi Vesa-Matti Saarakkala tiistaina eduskunnassa perussuomalaisten ryhmäpuheessa, kun eduskunta käsitteli hallituksen esitystä maakuntien perustamista ja sote-palveluiden järjestämisen uudistusta koskevaksi lainsäädännöksi.

Edellisen hallituksen hellimä suurkuntamalli ei siis tulisi kysymykseen.

– Tämä perusratkaisu on ainoa oikea vaihtoehto, sillä yksittäisin kuntaliitoksin ei voida vastata siihen haasteeseen, että väestörakenteemme on paikoittain jopa seudullisesti epätasapainoinen, ja tuo epätasapainoisuus ei ennusteiden mukaan ole ainakaan vähenemään päin, Saarakkala sanoi.

– Viime vaalikaudella esillä olleet maakuntia suuremmat jättikuntayhtymät olivat epäluonnollisia, epädemokraattisia, vastoin kuntalaisten itsehallintoa ja lopulta myös perustuslain vastaisia. Toivottavasti kukaan ei haikaile sen paremmin kuntaliitosten kuin noiden jättikuntayhtymienkään perään, Saarakkala toivoi.

Vähintään nykyisten maakuntien kokoisia alueita

Saarakkalan mukaan tarvitaan vähintään nykyisten maakuntien kokoisia alueita, jotta pystymme suoriutumaan peruspalveluiden järjestämisestä riittävän yhdenvertaisesti.

– Nykyiset maakunnat ovat kuntien jälkeen monelle suomalaiselle myös alueita, joihin heidän omat identiteettinsä kiinnittyvät luonnollisesti. Minä ainakin olen vahvasti eteläpohjalainen, vaikka edustankin täällä eduskunnassa vaalipiirini myötä kolmen eri maakunnan asukkaita, Saarakkala alleviivasi.

Saarakkala toivoi myös, ettei ratkaisu karahtaisi valmistelussa olevaan valinnanvapausmalliin, joka tulee eduskuntaan myöhemmin keväällä.

VELI-PEKKA LESKELÄ