

Jarno Mela
Perussuomalaiset painostaa hallitusta parempaan kasvuun ja työllisyyteen
Perussuomalaiset painostaa hallitusta parempaan talouskasvuun ja työllisyyteen. Perussuomalaiset jätti vastalauseen valtiovarainvaliokunnan mietintöön julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2015-2018. Pentti Kettunen, valiokunnan varapuheenjohtaja, manasi hallitukselle madonluvut valiokunnan mietintöä julkistettaessa.
– Emme ole hallituksen linjaan tyytyväisiä. Emme hyväksy, että tällaisessa tilanteessa leikkauksia lisätään ja rahat loppuvat, Kettunen moittii.
– Olemme jo kolme vuotta ajaneet erilaista talous- ja finanssipoliittista linjaa kuin hallitus. Väitämme myös olleemme oikeassa: jos neuvojamme olisi noudatettu, emme olisi tässä tilanteessa nyt.
Hallitus ajoi Suomen EU:n loukkuun
Hallitus on ajanut maamme seinää vasten: yritysten myyntituloilla on hallituksen mukaan pakko maksaa valtion velkaa paljon tuottavamman elvyttämisen sijasta, koska valtionvelka nousee ensi vuonna yli 60 prosenttiin bruttokansantuotteesta ihan Välimeren maiden tapaan. Samaan aikaan valtionvelan euromäärä nousee sataan miljardiin euroon.
Myyntitulot elvytykseen
Perussuomalaisten vaihtoehto noudattaa talouden asiantuntijoiden neuvoja ja tukee hallitusta paremmin kasvua ja työllisyyttä. Puolue sopeuttaisi menoja vähemmän kehyskauden alkupuolella, mutta kiristäisi tahtia loppuvuosina, jolloin talous lienee vakaammalla pohjalla.
– Vaihtoehdossamme olisi kehyskauden lopussa valtionvelkaa hiukan hallituksen vaihtoehtoa vähemmän. Kun vielä käyttäisimme valtion omaisuuden myyntitulot kokonaisuudessaan kasvu- ja investointipakettiin, paranisi valtiontalouden tasapaino vaihtoehdollamme varovaisestikin arvioiden satoja miljoonia, Kettunen toteaa.
– Toisin kuin hallitus, perussuomalaiset eivät käyttäisi valtion omaisuuden myyntituloja vanhojen velkojen maksuun, vaan ne käytettäisiin kokonaan miljardien korjausvelkaa pienentävien ja tulevaa talouskasvua tukevien investointien rahoittamiseksi. Maamme on täynnä kohteita, jotka nykytilanteessa tuottavat taatusti paremmin kuin valtionvelan takaisinmaksu. Hallituksen valitsema linja onkin lähinnä valtion omaisuuden haaskausta.
Myyntiä pitää harkita tarkkaan
Kettunen suhtautuu myös varoen valtion omaisuuden myyntiin ylipäänsä.
– Eihän kannata myydä omaisuutta, joka tuottaa valtiolle. Ja jos toiminta ei ole tuottavaa, eihän sitä kukaan osta, Kettunen aprikoi.
Ei köyhien selkänahasta
Perussuomalaiset eivät leikkaisi lapsilisiä eikä eläkeindeksiä. Puolue sijoittaisi pienituloisten kannalta olennaisiin peruspalveluiden valtionosuuksiin 300 miljoonaa hallitusta enemmän ja korottaisi omaishoidontuen tasoa.
Perussuomalaiset muuttaisivat energiaveroja niin, että turva- ja pienpuuenergia nousisivat kannattaviksi kivihiileen ja muuhun tuontienergiaan verrattuna. Energiaveroja alennettaisiin 450 miljoonaa euroa ja Windfall-vero poistettaisiin kokonaan. Nämä keinot parantaisivat vientiteollisuuden kilpailukykyä ja kotimainen energia nostaisi Suomeen miljardien edestä uutta liiketoimintaa.
Soininvaara säesti Kettusen linjauksia
Perussuomalainen-lehti kysyi valiokunnan jäseniltä alustusten päätteeksi, onko hallituksella pelivaraa korottaa aiottua 600 miljoonan euron kasvupakettia kohti 1,9 miljardia, kuten perussuomalaiset ja äskettäin myös nykyinen valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) esitti.
– Moni talousoppinut on arvioinut, että voisimme investoida velaksi aika paljonkin, jos samaan aikaan tehtäisiin tasapainottavia rakenteellisia uudistuksia, kuten eläkeratkaisuja, Soininvaara totesi.
Keskusta samoilla linjoilla
Keskustan Timo Kalli muistutti hallituksen tuudittautuneen sen varaan, että maailmantalouden kasvu vetäisi maan ylös taantumasta. Se oli väärä linja. Vain lisätyöpaikat nostavat Suomen pulasta. Tarvitsemme yhteisen ohjelman talouskasvun ja työpaikkojen luomiseksi.
– Tarvitaan pääomittamista ja byrokratian purkua. Suomalainen yrittäjä joutuu liikaa käyttämään aikaansa byrokratiaan. Tämä koskee eniten pieniä yrityksiä, Kalli sanoi.
Kalli toisti keskustan linjan 200 000 uudesta työpaikasta. Epävarmuuden jatkuminen ja kuntien taksojen ja kunnallisverojen nousu jo ensi syksynä voi tyssätä kasvuaikeet jo siihen. Täytyy luoda tasapainoa ja luottamusta tulevaisuuteen.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.