Euroopan unionin on lähiaikoina ratkaistava, pelastetaanko Kyproksen pankit muiden EU-maiden tuella. Ennen kesää maksuun lankeaa 1,4 miljardin lainaerä, josta maa ei yksinään selviä. Kokonaisuudessaan Kyproksen tukipaketin odotetaan olevan noin 18 miljardia.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä käsitteli asiaa ja päätti yksimielisesti vastustaa saarivaltiolle myönnettävää pankkitukea. Euromaa Kypros on valtio, jossa pestään venäläistä likaista rahaa ja joka on käytännössä veroparatiisi euroalueen sisällä.

Viime vuoden lopussa Kyproksen pankeissa oli talletuksia yhteensä 70,15 miljardia euroa, josta ulkomaisen rahan osuus oli lähes 40 prosenttia. Summat ovat valtavia maalle, jonka bruttokansantuote on vain n. 20 miljardia euroa.

Perussuomalaisia ilahduttaa se, että konkarikokoomuslaiset Ben Zyskowicz ja Kimmo Sasi ovat ilmaisseet suhtautuvansa kielteisesti Kyproksen pankkien pääomittamiseen. Tukea linjalle toivotaan myös SDP:stä, joka on puheissaan vastustanut jyrkästi veroparatiiseja. Perussuomalaiset vetoaa valtiovarainministeri Jutta Urpilaiseen, että hän ei suostu osallistumaan suomalaisten veronmaksajien rahoilla venäläisten oligarkkien hallinnoiman veroparatiisin pelastamiseen.

PS VERKKOTOIMITUS