Keskiviikkona eduskunnassa käsiteltiin hallituksen esitystä laiksi metsästyslain muuttamisesta sekä maa- ja metsätalousvaliokunnan mietintöä. Esityksen tavoitteena on luoda edellytyksiä suurpetojen kannanhoidollisen metsästyksen mahdollistamiseksi, mikä on välttämätöntä, jotta voidaan estää laajempia sosiaalisia, ekologisia ja taloudellisia ongelmia, joita suurpetokannan kasvu aiheuttaa.
Esityksessä lakiin ehdotetaan lisättäväksi säännös, jonka mukaan lupaharkinnassa voidaan ottaa huomioon myös riistaeläinlajeja ja niiden elinympäristöjen hoitoa koskevat hoitosuunnitelmat. Jatkossa maa- ja metsätalousministeriön asetuksella voitaisiin antaa tarkempia säännöksiä kannanhoidollista metsästystä koskevan poikkeusluvan päämäärästä ja alueesta, jota päämäärä koskee, sekä poikkeuksen kohteena olevan lajin suotuisan suojelutason viitearvosta.
Perussuomalaisten kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Jenna Simula iloitsi asian etenemisestä.
– Hallitus tekee päämäärätietoisesti ja systemaattisesti työtä sen eteen, että kaikkien suurpetojen kannanhoidollinen metsästys mahdollistetaan ja vakiinnutetaan koko Suomessa.
Kestävää suurpetopolitiikkaa
Perussuomalaiset näkee, että suurpetopolitiikan tulee olla sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää. Suurpetojen kannanhoidollisen metsästyksen avulla voidaan estää laajempia sosiaalisia, taloudellisia ja ekologisia ongelmia, joita suurpetokannan kasvu aiheuttaa. Perussuomalaisten kansanedustaja Merja Rasinkangas toi keskustelussa esille nykyisen suurpetopolitiikan ongelmia.
– Monet lammas-, poro- ja karjatilalliset ovat elinkeinonsa kanssa erittäin huolissaan nykyisestä suojelutasosta. Perheet ovat peloissaan lastensa puolesta, ja lemmikkien menetykset tuottavat suurta surua. Näitä uhkia ja menetyksiä ei voi vähätellä.
Rasinkangas muistutti myös, että käsittelyssä oleva esitys ei tarkoita suurpetojen kokonaan hävittämistä.
– Kannanhoidollisella metsästyksellä halutaan turvata se, että sudet ja karhut välttelevät ihmistä eivätkä tunkeudu pihoille ja lenkkipoluille.
Opposition kritiikiltä putosi pohja
Hallitus tekee sen, mitä esitystä kiivaasti kritisoiva keskusta ei saanut aikaiseksi omalla hallituskaudellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen totesi eduskunnan salikeskustelussa, että keskustan esitystä kohtaan esittämän kritiikin ymmärtäisi paremmin, jos se ei olisi ollut hallituksessa viimeistä kahta kautta.
– Ja myös viimeisenä kahtena kautena teillä ei olisi ollut maa- ja metsätalousministerin salkkua eikä neljää vuotta pääministerin salkkua. Mitä tästä jää jäljelle? Tyhjä paperi. Ette tehneet yhtään mitään, Antikainen muistutti.
Maa- ja metsätalousvaliokunta puoltaa hallituksen esitystä
Maa- ja metsätalousvaliokunta puoltaa lakiehdotuksen hyväksymistä muuttamattomana, mutta nostaa mietinnössään esille muutamia tärkeitä näkökulmia.
– Mietintö sisältää kolme lausumaa. Asian käsittelyn aikana suden liitesiirto tiukasti suojellusta lajista suojelluksi lajiksi eteni pikavauhtia EU:ssa, ja tästä syystä edellytämme, että myös Suomessa aloitetaan rauhoituksen poistamiseen liittyvät muutokset, jotka tuodaan eduskunnan käsittelyyn pikaisesti jo alkusyksystä. Tämä tarkoittaa, että suden osalta tullaan soveltamaan eri pykälää eikä siis nyt muutettavaa metsästyslain 41 §:ää. Sutta ei liitesiirron myötä metsästettäisi poikkeus- vaan pyyntiluvin ja ympärivuotinen rauhoitus purettaisiin, maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Simula totesi.
– Valiokunta pitää tärkeänä, että eduskunta edellyttää suden rauhoituksen poistamiseen liittyvien säännösehdotuksien tuomisesta eduskunnan käsittelyyn heti vuoden 2025 syysistuntokauden alussa. Sen lisäksi valiokunta esittää, että eduskunta edellyttää maa- ja metsätalousministeriön valmistelevan viipymättä tarvittavat metsästyslain teknistä laatua ja selkeyttä palvelevat muutokset.
– Kolmanneksi valiokunta esittää, että eduskunta edellyttää maa- ja metsätalousministeriön seuraavan metsästyslainsäädännön toimivuutta ja jatkavan työtä sen eteen, että kannanhoidolliselle suurpetojen metsästykselle luodaan vakiintuneet puitteet.