Perussuomalaisten sisarpuolue Yhdistyneen kuningaskunnan itsenäisyyspuolue (engl. United Kingdom Independence Party, UKIP) sai järisyttävän vaalivoiton Ison-Britannian kunnallisvaaleissa perjantaina 3.5.2013. Vaalivoittoa voi todellakin kuvata Ison-Britannian ”Jytkyksi”, sillä vastaavaa nousua suurimpien puolueiden joukkoon ei saarivaltiossa ole nähty sitten toisen maailmansodan. Jaossa olleista noin kahdestatuhannesta valtuustopaikasta UKIP sai 147, kun vuoden 2009 vaaleissa paikkoja ei tullut kuin seitsemän.

Kunnallisvaalien jälkeen UKIP nousi kertaheitolla maan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi 23 prosentin potilla jaossa olleista valtuustopaikoista. Työväenpuolue sai 29 prosenttia äänistä, konservatiivipuolue 25. Vaalien suurin häviäjä oli konservatiivipuolue, joka menetti valta-asemansa kymmenessä valtuustossa. Konservatiivipuolue menetti paikkojaan UKIPille erityisesti maaseudulla, jossa konservatiivit ovat perinteisesti olleet vahvoilla. Myös työväenpuolue lisäsi kannatustaan ja vahvisti asemiaan brittipolitiikassa.

UKIP oli lähtenyt vaalitaistoon 1700 ehdokkaan voimin, joka oli kolme kertaa enemmän kuin vuoden 2009 kunnallisvaaleissa. Suurimmat äänisaaliit puolue kahmi Kentissä (17 paikkaa), Lincolnshiressa (16 paikkaa) ja Norfolkissa (15 paikkaa).

UKIP on brittiläinen, libertaristinen, euroskeptinen, konservatiivinen ja populistinen puolue, jonka tavoite on erottaa Iso-Britannia EU:n jäsenyydestä. UKIPilla on 13 paikkaa europarlamentissa, jossa se kuuluu Vapaa ja demokraattinen Eurooppa –ryhmään yhdessä perussuomalaisten kanssa. Puolueen puheenjohtaja Nigel Farage istuu myös europarlamentissa ja on tiiviisti seurannut perussuomalaisten voittokulkua Suomessa tultuaan tutuksi Timo Soinin kanssa tämän meppikaudella.

Kuva: Nigel Farage puhui Perussuomalaisen järjestämässä tilaisuudessa Helsingissä 6. helmikuuta 2011.

Mika Männistö