pekka sakki lehtikuva
Perussuomalaisten brittiläiselle sisarpuolueelle hirmuvoitto
Perussuomalaisten sisarpuolue Yhdistyneen kuningaskunnan itsenäisyyspuolue (engl. United Kingdom Independence Party, UKIP) sai järisyttävän vaalivoiton Ison-Britannian kunnallisvaaleissa perjantaina 3.5.2013. Vaalivoittoa voi todellakin kuvata Ison-Britannian ”Jytkyksi”, sillä vastaavaa nousua suurimpien puolueiden joukkoon ei saarivaltiossa ole nähty sitten toisen maailmansodan. Jaossa olleista noin kahdestatuhannesta valtuustopaikasta UKIP sai 147, kun vuoden 2009 vaaleissa paikkoja ei tullut kuin seitsemän.
Kunnallisvaalien jälkeen UKIP nousi kertaheitolla maan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi 23 prosentin potilla jaossa olleista valtuustopaikoista. Työväenpuolue sai 29 prosenttia äänistä, konservatiivipuolue 25. Vaalien suurin häviäjä oli konservatiivipuolue, joka menetti valta-asemansa kymmenessä valtuustossa. Konservatiivipuolue menetti paikkojaan UKIPille erityisesti maaseudulla, jossa konservatiivit ovat perinteisesti olleet vahvoilla. Myös työväenpuolue lisäsi kannatustaan ja vahvisti asemiaan brittipolitiikassa.
UKIP oli lähtenyt vaalitaistoon 1700 ehdokkaan voimin, joka oli kolme kertaa enemmän kuin vuoden 2009 kunnallisvaaleissa. Suurimmat äänisaaliit puolue kahmi Kentissä (17 paikkaa), Lincolnshiressa (16 paikkaa) ja Norfolkissa (15 paikkaa).
UKIP on brittiläinen, libertaristinen, euroskeptinen, konservatiivinen ja populistinen puolue, jonka tavoite on erottaa Iso-Britannia EU:n jäsenyydestä. UKIPilla on 13 paikkaa europarlamentissa, jossa se kuuluu Vapaa ja demokraattinen Eurooppa –ryhmään yhdessä perussuomalaisten kanssa. Puolueen puheenjohtaja Nigel Farage istuu myös europarlamentissa ja on tiiviisti seurannut perussuomalaisten voittokulkua Suomessa tultuaan tutuksi Timo Soinin kanssa tämän meppikaudella.
Kuva: Nigel Farage puhui Perussuomalaisen järjestämässä tilaisuudessa Helsingissä 6. helmikuuta 2011.
Mika Männistö
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Härskiä on: Vihreät, SDP ja keskusta huutavat vesiasiassa sutta, mutta ovat itse se susi – ajoivat äskettäin Jyväskylän ja Ähtärin vesihuollon yksityistämistä
Puhdistuksesta huolimatta pylväiden saumoihin imeytynyttä väriainetta nousee koko ajan pintaan – Purra: “Voi teitä aktivistit Elokapinassa”
Eduskunnan puhdistustyöt jatkuvat edelleen.
Yksijalkaisesta nigerialaisesta merirosvosta tulee uustanskalainen – kotoutumissuunnitelma on jo valmiina
Tanskalaisen fregatin merirosvouksen vastainen operaatio päättyi siihen, että tulitaistelussa jalkansa menettänyt nigerialainen merirosvo tuotiin Tanskaan hoitoon. Lucky-niminen merirosvo on nyt saanut myönteisen turvapaikkapäätöksen ja hänelle on laadittu kotoutumissuunnitelma. Hänen ei tarvitse enää palata Afrikkaan, jossa elämä yksijalkaisena olisi hyvin raskasta.
Hollywoodin woke-kiihko vähitellen laantumassa, uudet tuulet puhaltavat – Kummisetä-trilogian ohjannut Francis Coppola kasasi elokuvatiiminsä omaperäisellä tavalla
Elokuvaohjaaja Francis Ford Coppola pyristelee Hollywoodin woke-kulttuuria vastaan. Kummisetä-trilogiasta tunnettu ohjaajalegenda kertoi tavoitteekseen tehdä elokuvan, jota ei voisi luonnehtia tyypilliseksi woken läpitunkemaksi Hollywood-tekeleeksi. Coppola halusi näyttelijäkaartiinsa cancel-kulttuurin uhriksi joutuneita hahmoja sekä oikealta että vasemmalta. Tällaisia ovat mm. konservatiivisia näkemyksiä esittänyt Jon Voight sekä takavuosien Trump-kriitikko Shia LaBeouf.
Kamala Harrisin vastaus meni “sanasalaatiksi” – TV-yhtiö julkaisi parannellun version haastattelusta
Kamala Harris oli vaalikampanjansa tiukimmassa haastattelussa "60 minuuttia" -ohjelmassa. Harrisin vastaus Yhdysvaltain ja Israelin suhteita koskien oli niin sekava ja sisällötön, että TV-kanava joutui editoimaan ennakkomainoksiaan uudestaan. Ukrainan mahdolliseen Nato-jäsenyyteen Harris kieltäytyi ottamasta kantaa.
Oman turvapaikkapolitiikkansa kaaokseen ajanut Saksa etsii ratkaisumalleja Hollannista ja Pohjoismaista
Saksassa vaaditaan muutosta yhteiskunnallisia jännitteitä synnyttävään hallitsemattomaan maahantuloon ja siirtolaispolitiikkaan. Mallia etsitään nyt myös Hollannista ja Pohjoismaista.
Maahanmuuttajat kärsivät työstressistä – matka kehitysmaasta hyvinvointiyhteiskunnan hoivaan on paljon pitempi kuin maantieteellinen etäisyys
Matka kehittyvästä maasta pohjoismaisen työelämän ja hyvinvointiyhteiskunnan runsaudensarven ääreen voi olla henkisesti paljon pitempi kuin maantieteellinen etäisyys. Seurauksena voi olla jopa ”vähemmistöstressi”. Kansankoti panostaa nyt julkisia varoja valaistakseen kaikkia kansalaisia akuutista ongelmasta.
Jani Mäkelä: Oppositio on valehdellut vesihuoltoasiassa
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä (ps.) moittii oppositiota, jonka vesihuoltoa koskevat väitteet eivät pidä paikkaansa.
Perussuomalaiset: Kehitysyhteistyöhön mullistavia muutoksia – Suomi asettaa tiukat rajat rahaa saaville maille
Kehitysyhteistyötä uudistetaan tällä hallituskaudella. Uusi strategia nojaa vahvasti kahteen keskeiseen ohjenuoraan: yksityinen sektori saa suuremman roolin kehitysavun toteuttajana ja rajalliset panostukset kohdennetaan tarkemmin niihin maihin, jotka aidosti haluavat kasvaa ja vaurastua. Eduskunnassa käsiteltiin tiistaina ensimmäistä kertaa yhdessä Suomen kauppa- ja kehityspolitiikan selontekoa.