– Näytämme huomenna vielä kerran, että gallupit ovat väärässä, ulkoministeri Timo Soini sanoi tänään Helsingin Jakomäen ostoskeskuksen vaalitilaisuudessa.

Perussuomalaisten teltalla Jakomäessä oli runsaasti väkeä kuuntelemassa ehdokkaiden ajatuksia.

– Tämä on kuudes tapahtuma tänään, johon osallistun. Kyllä sen tuolla kentällä näkee, että perussuomalaisilla on vielä runsaasti kannattajia. Olemme riippumaton puolue, joka jakaa uusia näkemyksiä ja uskaltaa tehdä päätöksiä. Siksi meitä kannattaa äänestää, perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini sanoi.

Huolehditaan ensisijaisesti suomalaisista

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Mari Rantanen sai Niki-koiran kainaloonsa kuvaa varten. Rantasen mielestä perussuomalaisia kannattaa äänestää sen takia, koska puolue vastavoima nykyiselle ideologialle.

– Nyt kaivataan faktoja, ja perussuomalaiset osaavat tuoda ne oikealla tavalla esille. Ensisijaisesti meidän täytyy huolehtia suomalaisista – erityisesti vanhuksista.

Rantanen myös sanoo, että perussuomalaiset ovat tavallisia ihmisiä, ja tuovat sen takia tavallisten ihmisten äänen valtuustoon kaikista tehokkaimmin. Keskeisiä teemoja valtuustossa on monia.

– Omaishoito on minulle läheinen asia, mutta olen huomannut, että nyt kansalaisia huolestuttaa erityisesti turvallisuus, Rantanen toteaa.

Heikoimmat otettava huomioon

Turvallisuus on Soinin puheessa keskeinen teema. Perjantai-aamuna tehdyt, Syyriaan kohdistuneet ohjusiskut ja Ruotsin iltapäivän terroriteko antoivat ulkoministerille paljon miettimisen aihetta.

– Kaikki terroristi-iskut ovat ehdottoman tuomittavia. Järkevä ulko- ja turvallisuuspolitiikka ovat tietenkin avainasemassa, mutta kun otamme yhteiskunnassa huomioon myös ne heikoimmat, takaamme turvallisemman tulevaisuuden.

Terroritekoja ennaltaehkäistävä

Puolustusministeri Jussi Niinistö on samaa mieltä. Ruotsin terrori-isku on pelottanut suomalaisia.

– On klisee sanoa, että pelon tunteelle ei voi antaa valtaa, mutta näin se vain on. Emme voi jäädä vain katsomaan mitä seuraavaksi tapahtuu.

Niinistön mukaan oikea tapa reagoida terrorismiin on saada tiedustelulainsäädäntöä koskevat muutosehdotukset päätökseen.

– Yksittäisiä terroristitekoja on vaikea ennaltaehkäistä, mutta jos poliisilla olisi enemmän oikeutta toimia tiedustelutehtävissä, myös ennakointi olisi helpompaa, Niinistö toteaa.

Haittamaahanmuuttoon puututtava

Muut perussuomalaisten ehdokkaat mainitsevat turvallisuuden tärkeyden, mutta paikallisetkin asiat saavat huomiota. Raimo Mattson haluaa jatkaa Malmin lentokentän ilmailumahdollisuuksia ja säilyttää Keskuspuiston.

Maahanmuuttoon liittyviin ongelmiin Mattson haluaisi myös keskittyä.

– Niin sanottuun haittamaahanmuuttoon on puututtava. Tarvitsemme maahanmuuttoa, mutta emme heitä, jotka eivät ole hyväksi Suomelle.

Realismia ja oikeita tekoja

Juhani Stranden taas toteaa, että perussuomalaiset osaavat keskustella ja tehdä asioita järjellä. Nyt pelataan liikaa tunteilla.

– Tarvitsemme realismia ja oikeita tekoja. Oma sukulaiseni oli viisi päivää syömättä, koska vanhustenhoito ei toimi. Ei tässä näin pitäisi käydä, Stranden sanoo.

VERA MIETTINEN