Eduskunta keskusteli tiistaina poliisin määrärahoista budjetin palautekeskustelun yhteydessä. Asia kiinnosti etenkin perussuomalaisten poliisikansanedustajia, kuten Ismo Soukolaa, jota vertaus nöyriin rajamiehiin ärsytti.

– Minua jollain tavalla ärsyttää tämä maininta siitä, että rajavartiolaitos ei ole porannut resurssiensa perään. No, eiväthän sotilaat poraakaan resurssiensa perään!

– Jos poliisi olisi tehnyt samanlaisia liikkeitä kuin rajavartiolaitos, niin Oulussa ei paljon ”polliisia” näkyisi, ehkä joku peltipolliisi siellä Rotuaarilla ja kaikki muut olisivat täällä jossain muualla, Soukola letkautti.

Hän viittasi Rajavartiolaitoksen tiukkoihin karsintoihin ja uudelleenorganisointiin, jossa on siirretty runsaasti vartijoita hiljaisilta pohjois- ja länsirajoilta kaakkoisrajan vilkkaimpiin painopisteisiin.

Tuottavuusohjelma aiheutti poliisipulan

Soukola kutsui valtion tuottavuusohjelmaa irtisanomisohjelmaksi. Ohjelman myötä eläköityvien poliisien virkoja ei ole enää täytetty rahapulan vuoksi.

– Eli poliisipula on ollut jo pitkään jatkuva kehitys, Soukola muistutti.

Entä Pyhäjoen ekoterroristit?

Poliisien määrään puuttui myös perussuomalaisten Ari Jalonen, joka kaipasi tukea mahdollisia ekoterroristeja vastaan.

– Pyhäjoella ei ole poliisiautoja näkynyt muuten kuin lasten piirustuksissa, mutta kohta siellä on ydinvoimala. Siellä ovat resurssit kohtalaisen pienet, ja nykypäivän terroristimaailmassa on odotettavissa, että poliisi joutuu hippasille ekoterroristien kanssa. Ovatko poliisin ja pelastustoimen resurssit riittävät tähän muuttuneeseen tilanteeseen, ja miten ne aiotaan korjata? Jalonen kysyi.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) vastasi, että talousarvioesityksen panostuksilla poliisien määrän arvioidaan hivenen kasvavan ensi vuonna, noin 50 poliisimiehellä.  Edelleenkin tavoitteena on siis se, että poliisiresurssit kohdentuisivat tehokkaalla tavalla.

VELI-PEKKA LESKELÄ