

LEHTIKUVA
Poliisin resurssit riittävät enää palojen sammuttelemiseen
Perussuomalainen eduskuntavaaliehdokas, ylikonstaapeli Jari Halttunen Äänekoskelta on jo neljännesvuosisadan kestäneen uransa aikana joutunut seuraamaan uudistuksia, joilla poliisipalvelut on ajettu alas erityisesti maaseudulla.
– Sisäministeri Päivi Räsäsen ajama poliisihallinnon uudistus Pora III on mielestäni täysin epäonnistunut. Kaikki nämä talous edellä ajetut uudistukset ovat johtaneet siihen, että maaseudulla poliisin resurssit riittävät enää palojen sammuttelemiseen. Meitä on liian vähän, Halttunen toteaa.
Kymmenisen vuotta sitten poliisivirkoja oli vielä reilut kahdeksantuhatta, nyt määrä on laskenut noin seitsemääntuhanteen.
– Konkreettisesti esimerkiksi pohjoisessa Keski-Suomessa poliisien määrän väheneminen näkyy siten, että vielä vuonna 1997 meillä oli viidestä seitsemään partiota perjantai-iltaisin, nyt partioiden määrä on vähentynyt kahdesta kolmeen, vaikka työmäärä on samaan aikaan lisääntynyt. Isommissa kaupungeissahan poliisien määrä ei ole vähentynyt samassa suhteessa kuin pikkukylissä, Halttunen selvittää.
Pienistä asioista ei enää soiteta
Maaseudun ja haja-asutusalueiden ihmiset ovat poliisien määrän vähenemisestä huolissaan, mikä näkyy monella eri tavalla. Aivan pienistä asioista ei poliisille enää viitsitä soittaakaan, kun tiedetään, ettei se poliisi kuitenkaan puheluihin vastaa. Tai jos vastaa, niin ei tule tai jos tulee, niin tulee vain suurella viiveellä.
– Esimerkiksi Pihtiputaalla paikalliset kuntalaiset ovat järjestäneet omaa yöpartiointia korvaamaan puuttuvia poliisipalveluja. Varsinkin eläkeläiset kokevat suurta turvattomuutta, kun poliisia ei enää näy katukuvassa, sanoo Halttunen.
Rattijuoppo on vaarallinen
paikkakunnasta riippumatta
Hälytysajoissa joudutaan suorittamaan selkeää priorisointia. Jos esimerkiksi Jyväskylässä soitetaan epäillystä rattijuoposta, saadaan poliisi paikalle, mutta jos hälytys tulee Pihtiputaalta, todetaan, että laitetaan ajoneuvo tarkkailuun, koska toiminnallisesti partion irrottaminen ei ole järkevää. Vaikka se rattijuoppo on Pihtiputaalla aivan yhtä vaarallinen kuin Jyväskylässäkin.
– Myös pienemmät tappelunnujakat yritetään hoitaa ensisijassa puhelimen välityksellä, koska resurssit eivät anna myöten käydä paikan päällä, sanoo Halttunen.
Maaseudullakin tarvitaan poliisia
Halttunen ei väitä, että aivan joka paikassa pitäisi aina olla poliisipartio, mutta selkeästi niiden määrää olisi lisättävä, jotta myös maaseudulla olisi olemassa jonkinlainen poliisivalmius.
– Nyt meitä on liian vähän. Poliisin määrä on ajettu jo liian alas, enää ei kerta kaikkiaan ole muuta mahdollisuutta kuin alkaa lisäämään sitä nyt, toteaa Halttunen.
Myös ulkoinen turvallisuus
ajettu liian alas
Sisäisen turvallisuuden lisäksi myös ulkoista turvallisuutta on Suomessa ajettu alas, kun varuskuntia – varsinkin itärajalla – on vähennetty, mikä Halttusen mielestä on nykyisessä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa täysin väärin.
– Ottawan sopimuksesta Suomen tulisi irtautua täysin. Venäjähän ei kyseisessä sopimuksessa ole mukana, ja tulee mahdollisessa konfliktitilanteessa, jota kukaan ei tietenkään toivo, miinoituksia kyllä käyttämään.
Myöskään Nato-jäsenyyttä ei Suomen ainakaan vielä pidä Halttusen mielestä lähteä hakemaan. Ensin pitäisi tehdä kattavat selvitykset mahdollisen jäsenyyden haitoista ja hyödyistä, ja mitä koko jäsenyys Suomelle käytännössä merkitsisi.
– Sisäiseen turvallisuuteen minun mielestäni liittyvät myös terveyspalvelut, joita myös on keskitetty jo liikaa. Haja-asutusalueiden asukkaat joutuvat usein hakemaan kohtuuttoman pitkien matkojen päästä ne terveyspalvelut, joista ovat verorahoillaan maksaneet, Halttunen huomauttaa.
MIKA MÄNNISTÖ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.