Uutisissa on tänään kohistu Helsingin Pasilassa tapahtuneesta ryöstöstä, jossa kolme tummaihoista parikymppistä nuorta hakkaa ja ryöstää silmitöntä väkivaltaa käyttäen nelikymppisen miehen, jolla ei onnettomuudekseen ollut tarjota kolmikolle tupakkaa. Herää kysymys, miksi uutinen julkaistiin vasta nyt, lähemmäs kuukauden myöhässä?

– Jotain todella raflaavaa pitää aina tapahtua, ennen kuin näistä asioista voidaan suomalaisessa yhteiskunnassa keskustella. Tapanilan raiskaus avasi keskustelukulttuuria sen verran, että nyt näitä ongelmia uskalletaan tuoda enemmän esiin myös silloin, kun ne liittyvät maahanmuuttajiin, kertoo yli kaksikymmentä vuotta poliisina Helsingissä toiminut Tom Packalén.

Ihmiset joutuvat pelkäämään

Juuri tällainen asioista vaikeneminen oli yksi painavimmista syistä siihen, miksi Packalén yleensä alun perin liittyi perussuomalaisiin.

– Videolle kuvattu ryöstö on aivan tyyppiesimerkki syrjäytyneiden somalinuorten tekemästä katuväkivallasta. Tekijöinä on aina 3-4 nuorta, ja uhriksi valikoituu usein noin nelikymppinen mies – sellainen josta katsotaan, että tälle voisi joukolla pärjätä. Tilanne alkaa tupakan pummaamisella, ja jos oikein nöyränä suostuu tarjoamaan, niin hyvässä lykyssä selviää sillä. Mutta jos tupakkaa ei ole tai sitä ei halua antaa, alkaa tulla nyrkkiä ja kenkää, kertoo Packalén.

Ihan pienestä taputtelusta ei olekaan kyse, sillä uhri potkitaan aina sairaalakuntoon.

– Tällainen hyssyttely teki työstäni poliisina todella vaikeaa. Kyse ei olekaan mistään marginaalisesta ilmiöstä, vaan on todella suuri joukko ihmisiä, jotka joutuvat pelkäämään, sanoo Packalén.

Kotouttamista kehitettävä

Packalénin mukaan joidenkin yksittäisten poliisimiesten puheet siitä, ettei Suomessa muka ole katujengejä, ovat täysin paikkansapitämättömiä.

– Se, että asioista nyt keskustellaan, on aivan loistava avaus. Kissa pitää nostaa pöydälle ja myös somaliyhteisön on tartuttava ongelmaan. Suomalaisten on yhteistyössä somaliyhteisön kanssa toimittava siten, että tällainen toiminta on kerta kaikkiaan saatava loppumaan, sanoo Packalén.

Myös liberaalia maahanmuuttopolitiikkaa ajaneiden poliitikkojen tulisi ottaa vastuu tapahtuneesta. Eivätkö he aikanaan ymmärtäneet, että näin tulisi käymään?

– Tulevaisuudessa pitää kehittää järkeviä kotouttamismalleja, eikä maahanmuuttajia ehdoin tahdoin edes pitäisi ottaa maista, joista tulijat tilastojen perusteella kotoutuvat heikosti. On väärin niin maahanmuuttajia kuin suomalaisiakin kohtaan ottaa maahanmuuttajia, jotka eivät suomalaiseen yhteiskuntaan sopeudu, kun sellaisiakin tulijoita olisi, jotka tänne sopeutuvat. Myös sijoittamiskysymystä kannattaisi miettiä. Sijoitetaanko kaikki tänne Helsinkiin vai pitäisikö ehkä hajasijoittaa laajemmin ympäri Suomea? Packalén pohtii.

”Yksittäistapauksia” yhä enemmän

Kansanedustaja Mika Raatikainen, hänkin pitkän linjan helsinkiläispoliisi, pitää ryöstöä täysin käsittämättömänä ja raukkamaisena tekona. Mitä muutakaan voi ajatella, kun kolme nuorta miestä murjoo yksinäisen uhrin sairaalakuntoon.

– Lehdet aina puhuvat yksittäistapauksista, mutta aika usein näitä yksittäistapauksia tuntuu olevan. Meininki on aika karua. Ja kun poliisienkin määrää koko ajan vähennetään, se näkyy katurauhassa. Suomessa on jo vähiten poliiseja suhteutettuna Euroopan väkilukuun, eikä kaikkiin hälytyksiin enää edes ehditä reagoida, Raatikainen toteaa.

Tekijöiden kansallisuuteen Raatikainen ei tämän ryöstön yhteydessä halua ottaa kantaa, sillä tekijät eivät vielä ole selvillä, mutta kyllä teko luonteensa puolesta syrjäytyneisyydestä kielii, ja somalinuorissa on paljon syrjäytyneitä. Raiskaustenkin kohdalla tietyistä kulttuureista tulevien maahanmuuttajien osuus on väestöön suhteutettuna huomattavan suuri.

MIKA MÄNNISTÖ