Saksaan pitkään kaavailtu hallituslittouma vihreiden, kristillisdemokraattisten sisarpuolueiden (CDU:n / CSU:n) ja vapaiden demokraattien (FDP:n) kesken on romahduksen partaalla. Jos se romahtaa, Angela Merkel voi yrittää muodostaa vähemmistöhallituksen. Vaihtoehtoisesti edessä on uudet vaalit.

Hallituskoalitioiden matematiikasta

Saksan parlamentissa (Bundestag) on 709 jäsentä. Enemmistöön vaaditaan 355. Mahdollisia kombinaatioita ei ole loputtomasti.

– CDU, CSU, FDP ja vihreät: 393 paikkaa, 38 yli tarvittavan.
– CDU, CSU ja FDP: 326 paikkaa, alijäämää 29.
– CDU, FDP ja Vihreät, (ilman CSU: tä): 347 paikkaa, kahdeksan vajaa.
– CDU ja SPD 353 ääntä: kaksi paikkaa alle tavoitteen.

Puolueiden keskenään toisensa poissulkevat vaatimukset

CSU, Merkelin sisarpuolue haluaa pakolaiskiintiöt ja ”ammattitaitoisen työntekijän lain”, joka edellyttäisi työpaikkaa viisumin saadakseen. Jos CSU kieltäytyy muuttamasta suhtautumistaan maahanmuuttoon, tämä merkinnee suurella todennäköisyydellä kahden kristillisdemokraattisen puolueen koalition loppua. Tämä olisi historiallista.

FDP haluaa pisteytykseen perustuvan maahanmuuttoasetuksen. Vihreät lähtevät ajatuksesta, ettei pakolaiskiintiöitä voi olla.

FDP sekä CSU ja vihreät ovat eri mieltä ilmastosta. Ilmastonmuutoksen osalta CSU ja FDP eivät suostu edes suuren koalition (CDU/CSU ja SDP) nykyiseen sitoumukseen vuoteen 2030 mennessä saavutettavista tavoitteista kasvihuonekaasujen vähentämiseksi.

Samaten FDP ja vihreät ovat eri mieltä talousarvion painopisteistä.

FDP ja vihreä puolue eivät sinänsä inhoa toisiaan, mutta varovat molemmat visusti menettämästä uskottavuuttaan äänestäjiensä silmisssä.

Ei koskaan aiemmin

Saksalaisessa politiikassa ei ole koskaan ennen vaadittu neljää puoluetta hallitusenemmistön aikaansaamiseksi.

Saksan historiassa ei ole koskaan ollut myöskään vähemmistöhallitusta.

Jompi kumpi ’ei koskaan aiemmin’ toteutuu tai vaihtoehtoisesti toteutuvat uudet vaalit. Tilanne Saksassa on sanalla sanoen kimurantti.

SUOMEN UUTISET