Laura Huhtasaari (ps.) kommentoi Saksan hallitusneuvottelujen dramaattista tilannetta tiedotteessaan.

Huhtasaaren mukaan saksalaiset antoivat syyskuun lopulla käydyissä liittopäivävaaleissa selvän tuomion EU:n maahanmuuton ja ilmastopolitiikan taakanjakopolitiikan epäoikeudenmukaisuudelle.

– Saksalaiset eivät halua olla maksumiehinä vapaamatkustajien Puolan, Romanian, Bulgarian ja Unkarin puolesta vain sen takia, että EU sai allekirjoittaa Pariisin ilmastosopimuksen. Liittokansleri Angela Merkelin yhdessä sosiaalidemokraattien kanssa harjoittama avoin maahanmuuttopolitiikka on jakanut Saksan kansan kahtia, Huhtasaari täsmentää tiedotteessaan.

Hän katsoo, että EU-kupla puhkeaa, jos ilmasto- ja maahanmuuttopolitiikan täyskäännöstä ei tehdä. Saksan hallitusneuvottelut ovat tämän osoittaneet.

Maahanmuutto ja ilmastokysymykset suurina jakolinjoina

Suomen Uutiset kirjoitti perjantaina Saksan hallitusneuvotteluiden umpisolmusta. Vapaiden demokraattien (FDP) ja vihreiden näkemykset maahanmuutosta poikkesivat toisistaan kuin yö ja päivä. FDP haluaa pisteytykseen perustuvan maahanmuuttoasetuksen. Vihreät lähtevät ajatuksesta, ettei pakolaiskiintiöitä voi olla.

FDP sekä CSU ja vihreät ovat eri mieltä ilmastosta. Ilmastonmuutoksen osalta CSU ja FDP eivät suostu edes suuren koalition (CDU/CSU ja SDP) nykyiseen sitoumukseen vuoteen 2030 mennessä saavutettavista tavoitteista kasvihuonekaasujen vähentämiseksi.

Suomen Uutiset käsitteli perjantaina myös Saksan mahdollisia hallituskombinaatioita. Mahdollisia kombinaatioita tunnistettiin neljä – kolmessa oli mukana FDP, joka nyt jättäytyi pois. Neljänteen vaadittaisiin sosiaalidemokraatteja – jotka tänään maanantaina mediatietojen mukaan myöskin jättäytyivät pois.

Tilanne on luisumassa hallituksenmuodostaja Angela Merkelin käsistä.

Poliitiikkojen kalliit lupaukset

Laura Huhtasaari jatkaa:

– EU:n huippukokoksiin osallistuvat eri maiden päämiehet pettävät aina itsensä antamalla katteettomia ja kalliita lupauksia niin ilmasto- kuin maahanmuuttopolitiikassa. Vapaamatkustajien elättäminen katkaisee kansalaisten maksukyvyn ja selkärangan.

Huhtasaari kannustaa suomalaisia ottamaan aloitteen ja johtajuuden omiin käsiinsä – Suomen on alettava ohjattava ilmasto- ja maahanmuuttopolitiikka oikeille urille. Samoin Huhtasaari vaatii myös saastuttamiselle loppua.

– EU:n hiilidioksidipäästöt eivät tule vähenemään Pariisin sopimuksen allekirjoituksilla. Kaikilta niiltä mailta, jotka saastuttavat eniten, vaaditaan vähiten päästöjen leikkauksia. Samalla edellytetään leikkauksia niiltä, jotka ovat jo leikanneet päästönsä minimiin, kuten Suomelta.

– Suomen on vaadittava EU:n ilmastopolitiikassa taakanjakoa oikeudenmukaisemmaksi eli saastuttajien on siivottava itse jälkensä.

– Hallitsematonta maahanmuuttoa ei voida hillitä muuten kuin estämällä Välimeren yli tuleva siirtolaisvirta.

– Välimeren etelärannalle on pystytettävä järjestelykeskuksia, jotka toimivat ainoana mahdollisena reittinä Eurooppaan.

SUOMEN UUTISET