Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden henkilöiden ”suojelu” eli piilottelu viranomaisilta on hyväksyttävää, sanoi presidentti Sauli Niinistö MTV:n presidenttitentissä. Jos viranomaiset eivät tule suoraan kysymään, onko laittomasti maassa oleva henkilö puhuteltavan luona, ei piilottelussa ole Niinistön mielestä mitään väärin.

– Ihmisen suojelu ei ole lainvastaista Suomessa, presidentti Sauli Niinistö sanoi MTV:n ensimmäisessä presidenttitentissä paperittomien piilottelusta.

– Jos toimii tavalla, jossa vastustaa viranomaista, silloin ollaan tietysti rajan toisella puolella.

Toimittaja tarkensi kysymällä, onko passiivinen piilottelu sitten hyväksyttävää.

– Piilottelu ei ole vielä sinänsä viranomaisen toiminnan estämistä, mutta jos viranomainen tulee kysymään, että piilotatko, ja siihen kielteinen vastaus että ei ole näkynytkään, silloin ollaan aika lähellä ehkä…

Niinistöltä kysyttiin vielä tarkemmin, hyväksyyko hän piilottelun, jos kukaan ei tule kysymään: voisiko esimerkiksi mökille viedä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen perheen.

– Ihmisten suojelu ei ole lain vastaista Suomessa, se vaan pitää pitää mielessä. Ihmiset voivat noudattaa omaa moraaliaan aina siihen pisteeseen asti, että heiltä aletaan kysellä, Niinistö vastasi.

Keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen halusi vielä kerran tarkentaa, tarkoittiko presidentti todella sitä, että laittomasti maassa olevia saa tietoisesti piilottaa.

– Tietoinen piilottaminen … Suomessa ei ole semmoistakaan lakia, joka kieltäisi piilottamasta ihmistä, paitsi rikollisen suojelun. Se on eri asia, Niinistö vastasi.

Suomen Uutiset