Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen pitää SAK:n eilistä uutisointia irtisanomisten vähenemisestä erittäin harhaanjohtavana. Näennäisen vapaaehtoiset eropaketit vääristävät tilastoja, Juvonen väittää.

Juvosen mukaan näyttää siltä, että SAK on ryhtynyt kosiskelemaan hallitusta YT-tilastojen kautta, Juvonen toteaa.

– Uutinen on harhaanjohtava, eikä kerro todellista tilannetta työntekijöistä tehtävistä säästöistä – irtisanomisista, jotka tapahtuvat pakotetulla ja hiljaisella sopimisella, sillä muuta vaihtoehtoa irtisanomisuhan alla olevalla ja nurkkaansa ajetulla työntekijällä ei irtisanomistilanteessa ole.

Suomeen on tullut tapa, jossa työnantajat ja erityisesti suuret yhtiöt, eivät enää irtisano ihmisiä vaan tarjoavat niin sanottuja paketteja.

– Tämä tarkoittaa yhdessä sovittua työsuhteen purkua, jossa työnantaja ilmoittaa yt-neuvottelujen päättyneen. Säästöjä on löytynyt neuvottelujen aikana ja tyytyväisenä voimme ilmoittaa, että yhtään henkilöä ei tulla irtisanomaan. Todellisuudessa yhtiön henkilöstömäärä on voinut pienentyä esimerkiksi 10 prosenttia näiden edellämainittujen pakettiratkaisujen avulla, luottamusmiehenä itsekin aikoinaan toiminut Juvonen muistuttaa.

Pakettiratkaisussa saa yleensä muutaman extrakuukauden korvauksen irtisanomisajan palkalle. Jos ei tuona aikana löydä uutta työtä, joutuu työttömyystilastoihin.

Pakettiratkaisu kiertää takaisinottovelvoitteen

Työnantajien näin toimiessa normaalit yt-irtisanomislakien takaisinottovelvollisuudet eivät myöskään sido yhtiöitä, sillä työntekijä on sopimuksen tehtyään ”itse vapaaehtoisesti irtisanoutunut”, Juvonen sanoo.

Työsopimuslain mukaan työnantajalla on työntekijän takaisinottovelvollisuus tietyin edellytyksin.

Kun työntekijä on irtisanottu taloudellisista ja/tai tuotannollisista syistä tai yrityksen saneerausmenettelyn yhteydessä, työnantajalla on velvollisuus tarjota työtä, mikäli työnantaja tarvitsee uusia työntekijöitä samoihin tai samankaltaisin tehtäviin neljän kuukauden sisällä työsuhteen päättymisestä.

– Jokainen voimme miettiä, ketkä työntekijät joutuvat tyypillisimmin tällaisen sopimusmenettelyllä tehdyn hienovaraisen irtisanomisen piiriin – kyllä siellä on paljon juurikin ikääntyneitä työntekijöitä, Juvonen muistuttaa.

Suomen Uutiset