Perussuomalaiset naiskansanedustajat ovat ottaneet kantaa pääministeri Juha Sipilän asemaan. Keskustelu asemasta alkoi, kun toimittaja Lauri Nurmi kertoi kirjassaan perussuomalaisten eduskuntaryhmän hajoamisen taustoista.

Kirjassa kerrotaan, että pääministerillä olisi ollut suunnitelma jo valmiina yhdessä nykyisten sinisten kanssa siitä, miten toimitaan, jos Halla-aho valitaan puheenjohtajaksi. Jopa Timo Soinin lähipiiriin kuuluva valtiosihteeri Samuli Virtanen on myöntänyt olleensa yhteydessä Sipilään valintojen tiimoilta puoluekokousviikonloppuna.

”Terho ollut mukana suunnitelmissa”

Sipilä on kuitenkin kesäkuun puoluekokouksen jälkeen kiistänyt jyrkästi väitteet suunnitelmallisuudesta eduskunnan edessä.

– Erityisesti ministereiden pitää puhua totta ja suoraan. Kansalta odotetaan, ettei saa valittaa, olla vihainen saati epärehellinen. En enää ihmettele, että kansalta on usko poliitikkoihin mennyt, ja äänestysaktiivisuuden alhaisuus Suomessa kertoo siitä karua kieltään, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri miettii.

– Näyttää myös selvältä, että Sampo Terho on ollut mukana suunnitelmissa. Hänen kirjassa antamansa lausunnot entisestä perussuomalaisten ryhmästä ovat hyvin korkealentoisia ja täysin muunneltuja, hän lisää.

Perustuslaki sanoo, että ministerien on oltava rehellisiksi tunnettuja Suomen kansalaisia.

– Täyttyykö perustuslain ehto? kansanedustaja Laura Huhtasaari kysyy.

Naisille potkut ministerin tehtävistä

Perussuomalaiset naiskansanedustajat huomauttavat, että naisministerit tuntuvat saavan potkut ministerin tehtävistä miehiä herkemmin. He mainitsevat esimerkkeinä Anneli Jäätteenmäen sekä Heidi Hautalan.

– Jäätteenmäki sai lähteä niin sanotun Irak-vuodon takia, jossa hän lausui kuuluisat sanansa: ”puhun niin totta kuin osaan”. Hän väitti, ettei olisi saanut salaisia ulkoasiainministeriön asiakirjoja. Heidi Hautala sai lähteä estettyään Arctia Shippingiä tekemästä rikosilmoitusta Greenpeacen toimista. Suojelevatko hyvät veljet paremmin toisiaan kuin siskot? Kansanedustaja Arja Juvonen kysyy.

– Toisaalta Ville Niinistö jätti maksamatta tuhansien eurojen autoverot Ruotsin kilvissä olevasta autosta, jota hän käytti Suomessa. Petostutkinta lopetettiin vain siksi, että hän oli jo saanut 4 800 euron verot maksettavaksi. Tästä ei tullut seuraamuksia, kansanedustaja Ritva Elomaa jatkaa.

Sallitaanko miesten töppäillä enemmän?

Naiset kysyvätkin, sallitaanko miehiltä enemmän töppäyksiä kuin naisilta. He vaativat, että kohtelu on tasapuolista.

– Yllättävän vähän tällaisissa asioissa sitten tasa-arvon perään huudellaan, kun sitä normaalisti vaaditaan mitä ihmeellisimmissä asioissa. Vaadimme, että samasta rikoksesta tuomitaan sama rangaistus. Pääministerin valehtelusta naiselle on tuomittu potkut, joten tehkää siitä johtopäätökset, naiskansanedustavat sanovat.

SUOMEN UUTISET