Puolan parlamentin alahuone (Sejm) hyväksyi lain, jonka mukaan maan parlamentilla on aiempaa enemmän valtaa nimittää maan korkeimman oikeuden tuomarit. Parlamentti nimittää vähintään kolmen viidesosan enemmistöllä kansallisen oikeuslaitosneuvoston jäsenet. Maan oikeusministeri tekee viimeisenä nimitykset korkeimman oikeuden tuomareista neuvoston esitysten pohjalta. Euroopan komissio harkitsee vakavasti kurinpitotoimenpiteitä Puolaa vastaan oikeusjärjestelmän muutoksien vuoksi.

Puolan hallitsevalla Laki ja oikeus -puolueella (PiS) on enemmistö niin Sejmissä kuin parlamentin ylähuoneessa eli senaatissa. Lakiesitys matkaa seuraavaksi senaattiin. Maan presidentti Andrzej Duda allekirjoittanee lain, mikäli senaatti hyväksyy esityksen. Dudan aiempien ulostulojen vuoksi lakia muokattiin niin, ettei kansallisen oikeuslaitosneuvoston jäseniä voida nimittää parlamentin yksinkertaisella enemmistöllä. PiS:llä ei ole tarvittavaa kolme viidesosan enemmistöä.

Puolaa uhataan EU-elimissä äänioikeuden menetyksellä

Euroopan komission varapresidentti Frans Timmermans kertoi keskiviikkona, että Euroopan komissio harkitsee vakavasti vakavia kurinpitotoimia Puolaa vastaan. Timmermans tarkoittaa Lissabonin sopimuksen artikla 7:ää. Kyseistä artiklaa ei olla koskaan aiemmin käytetty.

Rangaistustoimet saattavat kuitenkin vesittyä, sillä EU-äänioikeuden menetys tarvitsee taakseen yksimielisyyden. Unkari on ilmoittanut seisovansa Puolan rinnalla.

Puola seisoo uhmakkaana

Puolan hallitus ei ole EU:n kritiikkiä juuri kuunnellut. Hallitus on toistuvasti kertonut, ettei EU:n tulisi yrittää puuttua maan sisäisiin asioihin. Hallitus on myös kertonut, että Puolan oikeusjärjestelmä tarvitsee suoraviivaistamista. Maan oikeuslaitosta pidetään tätä nykyä hitaana ja kömpelönä.

Puolan ex-pääministeri Donald Tusk yritti tavoittaa Dudaa keskustellakseen Puolan oikeusjärjestelmän muutoksista. Tusk on nykyisin Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja. Duda torjui Tuskin keskusteluyrityksen.

Henri Alakylä