Puolan ja Unkarin pääministerit pitävät huolestuttavana EU:n kehityssuuntaa, jossa kaikkia jäsenmaita ei kuunnella. Ministerit uskovat, että keskieurooppalaisten maiden ajatuksilla voidaan lisätä vakautta ja tasapainoa Euroopassa.

Unkarin pääministeri Viktor Orbán suhtautuu penseästi Saksan ja Ranskan haluun tiivistää Eurooppaa.

– Nyt kun Keski-Eurooppa seisoo omilla jaloillaan, se menestyy ja luo vakautta Eurooppaan. Siksi me haluamme sopivan painoarvon keskusteluihin Euroopan tulevaisuudesta, Orbán kertoi lehdistötilaisuudessa Budapestissa Politicon mukaan.

Orbán kertoi lisäksi, että unkarilaiset haluavat pysyä osana Eurooppaa sekä vahvistaa ja säilyttää kristillistä kulttuuria. Häntä ei kiehdo EU:n muovaaminen kohti liittovaltiota.

– Emme me halua elää taas imperiumissa, vaan jatkaa EU:n vapaiden kansallisvaltioiden tiellä, Orbán muotoili viitaten ilmeisesti Neuvostoliiton hallinnoimaan kylmän sodan aikaan.

Brexitin tuoma EU-budjettiaukko ei huoleta Orbánia

Unkari ja Puola ovat suurimpia nettohyötyjiä EU:n budjettivaroista ja koheesiorahastosta. Tuskastuneet länsieurooppalaiset maat ovat jopa väläytelleet tukirahojen leikkauksia, koska muun muassa Unkari ja Puola eivät ole avanneet rajojaan turvapaikanhakijoille.

Ison-Britannian EU-eron vuoksi unionin budjettiin tulee suuri aukko. Orbánia rahojen leikkauspuheet eivät hetkauta.

– Kukaan meistä ei halua elää saksalaisten rahoilla, hän täräytti.

Orbán ei kieltäydy investoinneista Unkariin, mutta hän haluaa maansa säilyttävän taloudellisen riippumattomuuden.

Puolan tuore pääministeri Mateusz Morawiecki uskoi keskieurooppalaisten maiden tavoin ajattelevien maiden vaikuttavan Euroopan tulevaisuuteen hyvällä tavalla.

Henri Alakylä