

Puoluebarometri: Perussuomalaisten imago parantunut reippaasti
Perussuomalaisiin suhtaudutaan selvästi positiivisemmin kuin vajaat puoli vuotta sitten lokakuussa 2018. Puolueeseen positiivisesti suhtautuvien suomalaisten määrä on kasvanut kuudella prosenttiyksiköllä. Näin kertoo tuore, puolivuosittain julkaistava puoluebarometri.
Kantar TNS Oy:n tekemässä puoluebarometrissä arvioitiin suomalaisten suhtautumista puolueisiin.
Vihreillä paras imago
Suomalaiset suhtautuvat myönteisimmin Vihreään liittoon. 45 prosenttia suhtautuu siihen tällä hetkellä erittäin tai melko myönteisesti. Sosialidemokraatit saavat kansalta lähes yhtä lämpimän vastaanoton (42 %).
Kaikkiaan 35 prosentin käsitys kokoomuksesta on vähintään melko positiivinen. 34 prosentilla on vastaavia ajatuksia keskustasta. Melkein yhtä moni (32 %) ajattelee vasemmistoliitosta myönteisesti. Perussuomalaiset herättää suurista puolueista tällä hetkellä vähiten positiivisia ajatuksia (24 %) suomalaisissa.
Perussuomalaisiin (ero +6 %-yksikköä) ja vihreisiin (+3) suhtaudutaan positiivisemmin kuin vajaat puoli vuotta sitten (lokakuussa 2018). Suomalaisten näkemykset vasemmistoliitosta (ero -5 %-yksikköä) puolestaan ovat hieman kielteisemmät kuin viime syksynä. Keskustan, kokoomuksen ja SDP:n osalta tilanne on käytännössä
muuttumaton.
Lukujen muutos vuodesta 2014
Kun tuoreita tuloksia vertaa lokakuuhun 2014, havaitsee että kahdeksan prosenttiyksikköä useampi suhtautuu nyt myönteisesti SDP:hen. Vihreistä ajattelee myönteisesti tällä hetkellä 15 prosenttiyksikköä useampi kuin silloin. Myös suhtautuminen vasemmistoliittoon on tällä hetkellä positiivisempaa kuin syksyllä 2014 (ero + 4 prosenttiyksikköä).
Keskustaan myönteisesti suhtautuvia on nyt 13 prosenttiyksikköä vähemmän kuin syksyllä 2014. Perussuomalaisten lasku vuodesta 2014 on kolme prosenttiyksikköä.
Kokoomuksesta ajatellaan tällä hetkellä täysin samalla tavalla kuin lokakuussa 2014.
Pitkällä aikavälillä (syksystä 1992) SDP:n tuore tulos on sen toiseksi paras. Vastaavana ajankohtana Vihreään liittoon on suhtauduttu nykyistä myönteisemmin vain kahdesti. Vasemmistoliitokin tuorein tulos on erittäin hyvä, kun sitä vertaa aiempiin tutkimuksiin. Nyt saavutettu on koko aikasarjan toiseksi paras noteeraus.
Hallitus vs oppositio
Hallitus on toiminut hyvin kahdeksan ja melko hyvin 27 prosentin mielestä. Runsas neljäsosa (27 %) pitää sen toimintaa melko huonona, yhtä monen (27 %) antaessa sille huonon arvosanan.
Oppositio on kansalaisten mielestä selvinnyt hieman heikommin kuin hallitus. Viisi prosenttia arvioi opposition onnistuneen tehtävässään hyvin, 25 prosenttia melko hyvin. 17 prosentin mielestä se on onnistunut huonosti esittäessään vaihtoehtoja hallituksen politiikalle. 38 prosenttia ajattelee sen toimineen melko huonosti. Toisaalta oppositiota koskevat arviot ovat parantuneet lokakuusta 2015 lähtien. Melkein joka kerta tyytyväisiä on löytynyt enemmän kuin edellisessä mittauksessa. Tuore tulos on nykyopposition paras noteeraus.
Kaikkien oppositiopuolueiden kannattajien selkeät enemmistöt ilmaisevat tyytymättömyytensä hallituksen toimintaan. Valtaosa sosialidemokraateista (83 %) ja vasemmistoliittolaisista (80 %) suhtautuu hallituksen toimintaan kielteisesti. Perussuomalaisista samoja ajatuksia on 71:llä ja vihreistä 73 prosentilla.
SUOMEN UUTISET
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Purra: Surkeaa, Iltalehti, uskomattoman surkeaa
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra ottaa Facebookissa kantaa Iltalehden faktojen vastaiseen uutisointiin hallituksen säästöistä. Purran mukaan Iltalehti ei kanna mitään vastuuta siitä, että se johtaa ihmisiä harhaan virheellisellä uutisoinnillaan.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Päivän pointti: Oikeuskanslerin ratkaisu ministeri Mari Rantasesta ei miellyttänyt Ylen toimitusta – kutsui kommunistitaustaisen professorin haukkumaan lopputulosta

Jäikö Iltalehdessä vapunvietto päälle? Toimitus häröili lehden kanteen jättiotsikon tulevasta eläkeleikkauksesta, vaikka eläkkeitä nimenomaan ei leikata – lehti pahoittelee Äpy-levelin koheltamistaan

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Maahanmuuton kustannukset ovat massiivisia – kansanedustaja Strandman: Suomessa maahanmuuton hintalappu on arviolta 10,5 miljardia euroa vuodessa
Perussuomalaisten kansanedustaja Jaana Strandman kertoo maahanmuuton kustannusten olleen Suomelle ja Euroopalle massiivisia ja selkeästi mukanaan tuomia hyötyjä suurempia. Taloustieteen emeritusprofessori Matti Virénin tekemän karkean arvion mukaan maahanmuuton hintalappu Suomessa olisi noin 10,5 miljardia vuodessa perustuen hollantilaistutkimuksen tuloksiin.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Nigel Faragen maahanmuuttokriittinen Reformipuolue murskavoittoon Britannian paikallisvaaleissa – pääministeri Keir Starmer nöytyy, sanoo ymmärtävänsä äänestäjien raivon perinteisiä puolueita kohtaan
Nigel Faragen maahanmuuttokriittinen ja kansallismielinen Reformipuolue pyyhki perinteisillä puolueilla pöytää Britannian paikallisvaaleissa. Konservatiivit ja työväenpuolue suorastaan romahtivat äänestäjien purkaessa raivoaan nykyvaltaa vastaan. Kahden puolueen valtakausi Britanniassa on ohitse.

Sodan kurimus vaati Jyrki Ålandin lapsen hengen – 20-vuotias lähti Ukrainaan vapaaehtoisena, eikä hän koskaan enää palaa kotiin
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää