Puolustusministeriön päätös kilpailuttaa raskaiden kuorma-autojen hankinta hämmästyttää myös hallituspuolueiden kansanedustajia. Vasemmistoliiton Jari Myllykoski on tyrmistynyt yllättävästä päätöksestä.

Armeijan päätös osoittaa hänen mielestään suurta typeryyttä ja piittaamattomuutta.

–  On tyrmistyttävää, jos kotimainen ajoneuvonvalmistaja sivuutetaan hankintaa tehdessä.

Kysymys hankinnan lainsäädännöllisestä luonteesta on Myllykosken mukaan tulkinnanvarainen ja puolustusvoimien tuorein linjaus kyseenalainen. Myllykoski kysyy todellista syytä puolustusvoimien kaupallisen johtoryhmän päätökselle.

– Ovatko hankinnasta päättäneet niin uskollisia kilpailutusideologialle, että sivuuttavat skotimaisen teollisuuden, vai onko taustalla jotakin muuta, Myllykoski kysyy Kansan Uutisissa.

Turvallisuushankintalaki ei auttanutkaan

Puolustusministeriö palautti hankintapäätöksen huhtikuussa maavoimiin jatkovalmisteluun ja linjasi, että autot hankitaan turvallisuushankintalain mukaisena hankintana. Tuolloin arveltiin yleisesti, että linjaus mahdollistaa panssaroitujen kuorma-autojen hankkimisen ilman kilpailutusta, kun huomioidaan mm. kotimaisten ajoneuvojen soveltuvuus Suomen olosuhteisiin.

Puolustusministeriö linjasi nyt kuitenkin, että turvallisuushankintalaki toimii pääosin samoin kuin tavanomainen hankintalaki. Hankinnoista järjestetään periaatteessa aina avoin ja syrjimätön tarjouskilpailu. Lain poikkeusmahdollisuuksia pitää tulkita ministeriön mukaan suppeasti.

Näin ollen kuorma-autojen suorahankinta ei ole puolustusministeriön mukaan mahdollista. Laki rajaa poikkeamisen normaalista menettelystä tilanteisiin, joissa valtion keskeiset turvallisuusintressit sitä vaativat. Käytännössä lainkohtaa voidaan soveltaa siis vain keskeisimpien asejärjestelmien hankinnoissa.

ps verkkotoimitus