Ruotsalaislehti Expressen kertoo tänään Ruotsissa jatkuvasti lisääntyvästä maahanmuuttajataustaisten työntekijöiden hyväksikäytöstä, jutun mukaan suoranaisesta orjatyöstä. Ongelmaa esiintyy monella alalla, ravintoloista autokorjaamoihin, yleensä maahanmuuttajien yrityksissä. Perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra ottaa asiaan kantaa tiedotteessaan.

– Ongelma ei ole uusi, mutta viime vuosina siitä on alettu puhua enemmän. Useat ruotsalaiset tutkivat journalistit ovat selvittäneet valtavia väärinkäytöksiä. Expressenin jutussa toimittaja kertoo, miten kuluttaja voi huolehtia siitä, ettei ainakaan tukisi tällaisia yrityksiä, Purra avaa.

– Ongelma ei tietenkään koske vain työnteon rikkomuksia, kuten alipalkkausta, vaan muutakin, kuten oleskelulupiin liittyviä väärinkäytöksiä, lumeliittoja, veronkiertoa ja niin edelleen.

Ongelma kasvussa myös Suomessa

Purran mukaan ongelma on valitettavasti totta myös Suomessa.

– Tästä ovat raportoineet muun muassa Avi, SAK ja Rikosuhripäivystys. Merkittävä osa tarkastuksista osoittaa väärinkäytöksiä ja rikkomuksia. Mediaan tulevat vain räikeimmät, Purra sanoo ja viittaa etnisiin ravintoloihin liittyviin ongelmiin.

– Jostain syystä asian esille tuominen nostattaa edelleen kauhean vastalausemyrskyn maahanmuuton kannattajien joukossa. He väittävät, että tällä ei ole mitään tekemistä maahanmuuton vaan työmarkkinoiden kanssa. Tietääkseni suomalaiset ja ruotsalaiset työmarkkinat ja työntekijän asema ovat kuitenkin vuosikaudet olleet erinomaisella tolalla, Purra ihmettelee.

Minimipalkka ei korjaa ongelmaa

– Ongelmaa ei onnistuta korjaamaan minimipalkkalainsäädännöllä, jota erityisesti vasemmistopuolueet usein ehdottavat. Ihmiset, jotka eivät noudata lainsäädäntöä yritystoiminnassaan, eivät tee sitä minimipalkan säätämisen jälkeenkään.

– Suomessa tehdään aivan liian vähän tarkastuksia potentiaalisille työpaikoille tarpeeseen nähden. Syytetään resurssipulaa, mikä varmasti on totta, mutta väittäisin, että asiaa myös halutaan katsoa läpi sormien. Kuten esimerkiksi laittomasti maassa oleskeluakin. Eilen lehdissä kerrottiin, kuinka ”paperittomat” voivat asua maassa vuosikausia ja saada jopa verokortin, Purra sanoo.

– Pitäisikö olla tyytyväinen, että edes verokortilla?

Vitosen pitsasta ei jää palkkaa maksettavaksi

– Kampin keskuksessa – siis keskellä Helsinkiä – on pitseria, jonka ikkunassa mainostetaan, että kaikki pitsat ja kebabit maksavat viisi euroa. Jokainen, joka osaa laskea, ymmärtää, että mikäli tuotteesta maksettaisiin verot, yritykselle ei jäisi käytännössä mitään. Ainakaan palkkoihin, Purra sanoo.

– Silti tuollainenkin firma myy pitsaa ja kebabia päivästä toiseen, useiden kymmenten ja satojen kaltaistensa kanssa. Työntekijöiden elämisen taitaakin yleensä kustantaa veronmaksaja.

SUOMEN UUTISET