KOLUMNI Viime päivinä on keskusteltu arvoista. Viimeksi SDP:n Antti Rinne ja kokoomuksen Petteri Orpo syleilivät toisiaan todistellessaan, etteivät sovi perussuomalaisten kanssa samaan hallitukseen, koska heillä on niin erilainen arvopohja.

Se on totta. Viime keskiviikkona tämä todettiin konkreettisesti eduskunnassa. Kaikki muut puolueet olivat valmiita nostamaan tuulivoimatuet vuositasolla noin 500 miljoonaan euroon. Ironista oli, että ennen eduskunnan äänestystä tuulivoimatoimijat rehvastelivat omassa tiedotustilaisuudessaan, kuinka tuulivoima pärjää jo markkinoilla ilman valtiontukea.

Arvopohjamme mukaan olisimme ohjanneet nämä puoli miljardia euroa sosiaaliturvanpohjan vahvistamiseksi, kuten esimerkiksi lääkekorvausleikkausten poistamiseksi. Emme olisi lihottaneet ex-ministeri Mauri Pekkarisen suvun lompakkoa, kuten demarit, kokoomuslaiset ja muut puolueet tekivät.

Jokaisella on perustuslain turvaama oikeus sairauspäivärahaan ja työkyvyttömyyseläkkeeseen, vaikka sairauden diagnosointia ei pystyttäisi tekemään. Oleellista on sairauden vaikutus toimintakykyyn. Näin ei kuitenkaan käytännössä toimita. Ympäristöherkkyyteen sairastuneet (kosteus- ja homesairaus, monikemikaaliyliherkkyys, sähköyliherkkyys, infraäänen aiheuttamat oireyhtymä ja krooninen väsymysoireyhtymä) pudotetaan aina sosiaaliturvan ja ammattitautikorvausjärjestelmän ulkopuolelle juuri lääketieteellisen diagnoosin puuttumisen johdosta.

Lain mukaan sairaus voidaan korvata ammattitautina, jos sairauden syy-yhteys työn sisältämään, laissa määriteltyyn altistavaan tekijään on osoitettavissa riittävällä todennäköisyydellä. Laissa määritellään selkeästi, että ammattitauti on sairaus, joka on todennäköisesti aiheuttanut työssä esiintyvästä fysikaalisesta, kemiallisesta tai biologisesta tekijästä.

Viimeksi oikeus totesi, että Kokkolan kätilöiden työkyvyn menetykseen johtaneet sairaudet ovat johtuneet työpaikan sisäilmasta. Silti oikeus eväsi korvaukset. Miksi näin?

Kela ja vakuutusyhtiöt säästävät yli miljardi euroa vuodessa, jos pystytään pitämään 5 000 sairastunutta pois korvausten piiristä (vuoden ajan). Bisnes menee suomalaisten terveyden edelle.

Arvopohjamme ei hyväksy tällaista toimintaa. Tässäkin on konkreettinen arvopohjamme ero muihin eduskuntapuolueisiin. Esitimme omassa vaihtoehtobudjetissamme jo ympäristöherkkyyssairaiden arkipäivän elämiseen helpottavia toimia aina evakkoasuntoja myöten. Muut puolueet – arvopohjansa mukaisesti – äänestivät kaikkia esityksiämme vastaan.

Seuraava arvopohjainen koetinkivi on, kun Lex Ronkainen tulee saliin. Silloin mitataan, antaako muiden puolueiden arvopohja myöten äänestää vakuutuslääkärien mielivallan lopettamisesityksemme puolesta vai ei.

Pohjoismaiset pääministerit keskustelivat eilen arvopohjaisesti maahanmuutosta. Tanskan ja Ruotsin pääministerit kertoivat tulleensa perussuomalaisten linjoille. Suomen pääministeri jatkoi oman arvopohjansa mukaisesti täysin avoimien rajojen linjaa.

Tämä on todella mielenkiintoista. Perussuomalaisten linjasta on tulossa uusi normaali muualla Euroopassa. Suomessa kepu, kokoomus, demarit ja muu vihervasemmisto pitää sitä ihmisvihamielisenä.

Tulevissa vaaleissa on kansalaisilla aito vaihtoehto. Perussuomalaisten eurooppalainen maahanmuuttolinja, joka toisi pari miljardia euroa vuositasolla suomalaisten hyvinvoinnin toteuttamiseen tai muiden suomalaisten puolueiden avoimien rajojen maahanmuuttolinja, joka johtaa suomalaisten sosiaaliturvan ja muiden hyvinvointipalveluiden miljardien leikkauksiin.

Matti Putkonen
työmies (ps.)