

Matti Putkonen ja Mikael Pentikäinen. Lehtikuva.
Putkonen: Suomen Yrittäjien Pentikäinen pestautui hallituksen palkkasoturiksi – romuttaa ammattiyhdistysten jäsenmääriä rahan voimalla
Työmies Matti Putkonen (ps.) syyttää Suomen Yrittäjien toimitusjohtajaa Mikael Pentikäistä yriityksistä murtaa ammattiyhdistysten asema rahan voimalla. Putkonen katsoo Pentikäisen toimilla olevan merkittäviä vaikutuksia työrauhalle.
Putkosen mukaan Sipilän hallituksen pääpuolueet ajavat työehtosopimusten yleissitovuuden romuttamista.
– Hallitus on toteuttamassa kaikki muutkin Suomen Yrittäjien keskeiset, työntekijöiden asemaa rapauttavat tavoitteet. Hallitus heikentää pienten yritysten työntekijöiden irtisanomissuojaa sekä mahdollistaa, että yritykset voivat jatkossa palkata alle 30-vuotiaita määräaikaisesti ilman perusteita määräaikaisuudelle. Edellytys on, että alle 30-vuotias on ollut kolme kuukautta työttömänä työnhakijana, muistutti perussuomalaisten työmies Matti Putkonen.
– Hallituksen esitykset ovat sekä perustuslain, työoikeuden, ILO-sopimuksen, että EU-direktiivin vastaisia ja siksi ay-liike on nousemassa barrikadeille ja eduskunnan keskeiset oppositiopuolueet tekivät asiasta välikysymyksen.
-Suomen Yrittäjät on aloittanut rahan voimalla työntekijöiden houkuttelun, jotta nämä hylkäisivät ammattiliittonsa. Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen käskyttää jäsenyrityksiä maksamaan työntekijöidensä puolesta jäsenmaksun liitoista riippumattomaan työttömyyskassaan (YTK). Pentikäinen tavoittelee käskyttämisellään ammattiliittojen jäsenmäärän romauttamista. Järjestäytymisasteen romauttaminen rahan voimalla on puolestaan keino, jonka päätavoite on vetää matto alta työehtosopimusten yleissitovuudelta. Minkä tahojen ministerit, Juha Sipilä ja Petteri Orpo, sekä heidän palkkasoturinsa, Pentikäinen, kuvittelevat tämän jälkeen sopivan työrauhasta?
-Toimitusjohtaja Pentikäinen väitti viimeisintä Suomen Yrittäjien toimenpidettä operaatioksi sopimusvapauden puolesta. Mitta tuli muka täyteen, koska ay-liike estää yritysten ja työntekijöiden oikeuden sopia työehdoista keskenään, ilman yleissitovuuden kahletta.
– Yleissitovuuteen sisältyy olennaisesti työrauhavelvoite. Mikäli yleissitovuus poistuu, työrauhavelvoitteesta sovittaan yrityskohtaisesti. Se johtaisi työmarkkinat vahvimman oikeuden anarkiaan, josta seuraisi jatkuva yrityskohtainen lakkoaalto.
– Ainoastaan yleissitovuus varmistaa yhdenvertaisen kilpailuasetelman kaikille suomalaisille yrityksille. Yleissitovuus varmistaa työrauhan ja sen, ettei mikään yritys voi hakea kilpailuetua härskillä palkkojen ja muiden työehtojen dumppauksella. Siksi yritykset työehtosopimusten yleissitovuuden murtamisesta ovat edesvastuuttomia, sanoo Putkonen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää