

Putkonen Ykkösaamussa: Nyt faktat pöytään
Ylen Ykkösaamussa keskusteltiin tänään perussuomalaisten ja median välisestä suhteesta. Ohjelmassa kysyttiin, kohdellaanko perussuomalaisia todella eri tavalla kuin muita puolueita ja onko media perussuomalaisten rakas vihollinen, jonka ylilyönnit toisaalta myös nostavat puolueen kannatusta. Toimittaja Olli Seurin haastateltavina olivat perussuomalaisten työmies Matti Putkonen, päätoimittajayhdistyksen puheenjohtaja Arno Ahosniemi ja Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Risto Uimonen.
– Vuonna 2011 poliittiset mannerlaatat heilahtivat kokonaan uuteen asentoon. Tätä media ei vieläkään ole hyväksynyt. Jatkuvasti kaivellaan, onko tällaisella puolueella oikeutta olla hallituksessa tai olemassa ylipäänsä, Putkonen kommentoi.
Kovia syytöksiä
Toimittajat ja poliitikot ovat syyttäneet perussuomalaisia muun muassa natseiksi, rasisteiksi ja fasisteiksi sekä yhteyksistä uusnatseihin. Putkonen nosti esille muutamia esimerkkejä toimittajien, poliitikkojen ja päätoimittajien lausunnoista, joissa puoluetta mustamaalattiin kovasanaisesti.
– Nämä ovat niin kovia väitteitä, että niiden tueksi on aika tuoda faktat pöytään. Muutamat puoluehallituksen jäsenet ovat antaneet minulle tehtäväksi viedä tätä asiaa eteenpäin. Seuraavaksi katsotaan, mitkä lausunnot viedään juristien tutkittavaksi ja mitkä ystäväni Risto Uimosen pöydälle, Putkonen jyrähti.
Tori ei ole tuomioistuin
Ylen studiossa käytettiin runsaasti aikaa ja energiaa sen selvittämiseksi, täyttikö kansanedustaja Olli Immosen facebook-kirjoitus vihapuheen tunnusmerkit. Kun poliisilta tuli kielteinen päätös asiasta, siitä uutisoitiin vaisusti.
Median tehtävä neljäntenä valtiomahtina ja vallan vahtikoirana on Putkosen mielestä lähtökohtana hyvä, mutta torit eivät ole tuomioistuin, ja myös median olisi opittava suhtautumaan kriittisesti siihen, jos toreilla aletaan tuomitsemaan istuvia kansanedustajia tai kokonaista puoluetta.
– Mikään ei nosta meitä arvostelun yläpuolelle, mutta jos syytetään natseiksi ja fasisteiksi, pitää olla esittää faktoja syytteiden tueksi. Sitten on toimittajien asia selvittää, että yhteyksiä on. Meillä on nollatoleranssi puolueessa tätä liikettä kohtaan. Jos näyttöjä todellisesta, jatkuvasta yhteistyökuviosta löytyy, niin se on lähtö puolueesta.
”Otamme haasteen vastaan”
Putkonen toimi sosialidemokraattisen puolueen keskeisenä toimijana ay-liikkeen tiedotusvastaavana neljäkymmentä vuotta, joten hänellä on hyvää perspektiiviä siihen, kohdellaanko perussuomalaisia eri tavalla kuin esimerkiksi demareita ja vastaus on yksiselitteisesti kyllä.
– Mutta ei se mitään, me otamme haasteen vastaan. Laitamme entistä enemmän suoria lähetyksiä Suomen Uutisten kautta, niin saadaan se viesti ulos sellaisena kuin se on eikä välitettynä. Jokainen saa itse käydä sen siellä katsomassa.
Tyhjästä nostettu mekkala
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinilta on tivattu kantaa Immosen kirjoitukseen, vaikka Soini on sen jo antanut: asia käsitellään eduskuntaryhmän kokouksessa. Soini on tuominnut vihapuheen ja rasismin ja sanonut, että perussuomalaisilla on nollatoleranssi näitä asioita kohtaan.
– Mutta ei Timo Soini lähde tuomitsemaan sen takia, että jotkut aivan tyhjästä nostivat tällaisen mekkalan. Media tarvitsee meitä ja me tarvitsemme mediaa, välillämme pitää olla elämän luukku kuten aikoinaan savotoilla oli, Putkonen painotti.
MIKA MÄNNISTÖ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää