Ylen Ykkösaamussa keskusteltiin tänään perussuomalaisten ja median välisestä suhteesta. Ohjelmassa kysyttiin, kohdellaanko perussuomalaisia todella eri tavalla kuin muita puolueita ja onko media perussuomalaisten rakas vihollinen, jonka ylilyönnit toisaalta myös nostavat puolueen kannatusta. Toimittaja Olli Seurin haastateltavina olivat perussuomalaisten työmies Matti Putkonen, päätoimittajayhdistyksen puheenjohtaja Arno Ahosniemi ja Julkisen sanan neuvoston puheenjohtaja Risto Uimonen.

– Vuonna 2011 poliittiset mannerlaatat heilahtivat kokonaan uuteen asentoon. Tätä media ei vieläkään ole hyväksynyt. Jatkuvasti kaivellaan, onko tällaisella puolueella oikeutta olla hallituksessa tai olemassa ylipäänsä, Putkonen kommentoi.

Kovia syytöksiä

Toimittajat ja poliitikot ovat syyttäneet perussuomalaisia muun muassa natseiksi, rasisteiksi ja fasisteiksi sekä yhteyksistä uusnatseihin. Putkonen nosti esille muutamia esimerkkejä toimittajien, poliitikkojen ja päätoimittajien lausunnoista, joissa puoluetta mustamaalattiin kovasanaisesti.

– Nämä ovat niin kovia väitteitä, että niiden tueksi on aika tuoda faktat pöytään. Muutamat puoluehallituksen jäsenet ovat antaneet minulle tehtäväksi viedä tätä asiaa eteenpäin. Seuraavaksi katsotaan, mitkä lausunnot viedään juristien tutkittavaksi ja mitkä ystäväni Risto Uimosen pöydälle, Putkonen jyrähti.

Tori ei ole tuomioistuin

Ylen studiossa käytettiin runsaasti aikaa ja energiaa sen selvittämiseksi, täyttikö kansanedustaja Olli Immosen facebook-kirjoitus vihapuheen tunnusmerkit. Kun poliisilta tuli kielteinen päätös asiasta, siitä uutisoitiin vaisusti.

Median tehtävä neljäntenä valtiomahtina ja vallan vahtikoirana on Putkosen mielestä lähtökohtana hyvä, mutta torit eivät ole tuomioistuin, ja myös median olisi opittava suhtautumaan kriittisesti siihen, jos toreilla aletaan tuomitsemaan istuvia kansanedustajia tai kokonaista puoluetta.

– Mikään ei nosta meitä arvostelun yläpuolelle, mutta jos syytetään natseiksi ja fasisteiksi, pitää olla esittää faktoja syytteiden tueksi. Sitten on toimittajien asia selvittää, että yhteyksiä on. Meillä on nollatoleranssi puolueessa tätä liikettä kohtaan. Jos näyttöjä todellisesta, jatkuvasta yhteistyökuviosta löytyy, niin se on lähtö puolueesta.

”Otamme haasteen vastaan”

Putkonen toimi sosialidemokraattisen puolueen keskeisenä toimijana ay-liikkeen tiedotusvastaavana neljäkymmentä vuotta, joten hänellä on hyvää perspektiiviä siihen, kohdellaanko perussuomalaisia eri tavalla kuin esimerkiksi demareita ja vastaus on yksiselitteisesti kyllä.

– Mutta ei se mitään, me otamme haasteen vastaan. Laitamme entistä enemmän suoria lähetyksiä Suomen Uutisten kautta, niin saadaan se viesti ulos sellaisena kuin se on eikä välitettynä. Jokainen saa itse käydä sen siellä katsomassa.

Tyhjästä nostettu mekkala

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinilta on tivattu kantaa Immosen kirjoitukseen, vaikka Soini on sen jo antanut: asia käsitellään eduskuntaryhmän kokouksessa. Soini on tuominnut vihapuheen ja rasismin ja sanonut, että perussuomalaisilla on nollatoleranssi näitä asioita kohtaan.

– Mutta ei Timo Soini lähde tuomitsemaan sen takia, että jotkut aivan tyhjästä nostivat tällaisen mekkalan. Media tarvitsee meitä ja me tarvitsemme mediaa, välillämme pitää olla elämän luukku kuten aikoinaan savotoilla oli, Putkonen painotti.

MIKA MÄNNISTÖ