Outokumpulainen perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokas Sanna Antikainen on järkyttynyt keskosten ja muiden ihmisten hoidon priorisointipuheista Helsingin Sanomissa viime sunnuntaina (22.3.) julkaistussa jutussa. Lähihoitajana työskentelevä Antikainen tietää mistä puhuu, sillä hänen poikansa Joni syntyi keskosena painaen 790 grammaa.

– Minulle tuli jutusta pakokauhumaisia ajatuksia, kun puhutaan ihmisten hoidon priorisoinnista. Pannaanko meille kaikille hintalappu sen mukaan mitä sairastamme ja minkälaista hoitoa meille on varaa antaa? Antikainen kysyy.

”Kaikkia ei ole varaa hoitaa”

Helsingin Sanomat kertoi 520 grammaa painaneena keskosena syntyneen tytön tarinan yhteydessä, että keskosen ensimmäinen hoitovuosi maksaa noin 60 000-70 000 euroa. Juttuun haastateltu lääkäri sanoi, että ”jossain vaiheessa joudumme priorisoimaan, ketä hoidetaan”. Tähän ajatteluun on jutun mukaan syynä raha eli ”kun terveydenhuollosta nipistetään, niin kaikkia ei ole varaa hoitaa”.

Lehden tavoittama Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen yksikön dosentti Markku Myllyniemi tarkastelisi terveyspolitiikassa hoidon kustannusvaikutuksia eli paljonko rahaa on käytettävissä, paljonko hoito maksaa ja miten se auttaa potilasta. Yhteiskunnan korvaamaa hoitoa saisi siihen saakka, johon rahat riittävät.

– Rahaa riittää Kreikkaan ja Etelä-Eurooppaan, mutta esimerkiksi uuden lasten sairaalan rakentamiseen joudutaan keräämään rahaa lipaskeräyksellä. Se ei ole oikein, Antikainen sanoo.

Yhteiskunnan huolehdittava heikoimmista

Antikainen painottaa, että suomalaisten sosiaali- ja terveydenhuolto kuuluvat yhteiskunnan perustehtäviin, mutta ei kriisimaiden tukeminen.

– Me perussuomalaiset puolustamme pieniä ja heikkoja, emme pankkiireja. Veroja maksetaan sen takia, että yhteiskunta huolehtisi pienimmistään ja heikoimmistaan, Antikainen muistuttaa.

Antikaisen Joni-poika syntyi vuonna 2012. Tehohoitoa ja sairaalapäivä kertyi runsaasti ensimmäisen hoitovuoden aikana.

– Joni on nyt terve poika, joten tehohoito kannatti ja yhteiskunnan rahat on siten sijoitettu hyvin tulevaisuutta varten. Sen sijaan ihmisten kylmäkiskoinen hoidon priorisointi- ja hinnoittelukeskustelu on lopetettava heti alkuunsa, Antikainen vaatii.

MIKA RINNE