Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini tarttui suomalaiseen köyhyyteen Helsingin Sanomien puheenjohtajatentissä tiistaina. Soini painotti, että köyhyys täytyy poistaa Suomesta, mutta miten se tapahtuu, onkin vaikeampi asia.

Ongelma tuli esille jo paneelin ensimmäisessä kohdassa, jossa kysyttiin, onko hyvinvointiyhteiskunta kasvanut Suomessa jo liian suureksi. Soini vastasi, että kyllä on yhdessä Alexander Stubbin (kok.), Juha Sipilän (kesk.), Carl Haglundin (r.) ja Päivi Räsäsen (kd.) kanssa. Elvytystä kannatti ainoastaan vasemmistoliitto, jonka puheenjohtaja Paavo Arhinmäki väitti edustavansa kuitenkin eurooppalaisen taloustieteen valtavirtaa. Syömävelkaa pitäisi ottaa vuosikymmenen loppupuolelle.

Nuuskaveroista apua?

Kokoomusta tentattiin sen salaperäisestä miljardin euron säästöstä, jolle HS ei löytänyt selitystä. Stubb tarjosi tupakan, alkoholin ja polttoaineen veronkorotusta. Arhinmäki muistutti, että tupakka- ja alkoholiveron korotukset vain vähentävät verotuloja.

– Verotammeko jatkossa myös nuuskaa? Soini kysyi ja sai tukea heti Arhinmäeltä: se toisi lisää verotuloja.

Rinne leikkaisi kunnilta

Veroväittelyssä Antti Rinne (sd.) esitti usein nähtyä keinoa: kuntien valtionosuuksien leikkausta indeksileikkauksen avulla. Haglund, joka on ammatiltaan ekonomi, lyttäsi tämän täysin: hallitus on korottanut tulo-, energia- ja arvonlisäveroja, jolloin kaupan ja palvelualojen työpaikat ovat vähentyneet, eikä veronkorotusten tie ei nosta valtiota.

Rinne väitti tuohtuneena, että veroja on kyllä laskettu 20 vuoden aikana paljon.

– Olette olleet samassa hallituksessa, Soini muistutti.

Suursäätiöt verolle

Soinilta kysyttiin, miten perussuomalaiset rahoittavat miljardin euron autoveron poiston ja 400 miljoonan euron ruoan arvonlisäveron alennuksen.

– Me olemme ainoa puolue, joka haluaa laittaa suursäätiöt verolle ja palauttaa varallisuusveron. Paavo, haluatko laittaa suursäätiöt verolle? Et halua, Soini haastoi Arhinmäkeä.

Soini vastasi myös kysymykseen autoverosta.

– 25 000 tuontiautoa makaa tullissa, kun asiakirjat makaavat käsittelyssä. 300 kallispalkkaista Trafin virkailijaa niitä hoitaa. Kerrankin olen Ville Niinistön (vihr.) kanssa jostakin samaa mieltä: tarvitsemme ympäristöystävällisempiä ja turvallisempia autoja, Soini linjasi.

– Ja hallitus alensi yhteisöveroa 20 prosenttiin, me laskisimme sen 22 prosenttiin. Se on jo 800 miljoonaa euroa – paljon paremmin kuin muilla, Soini laski.

Säästöjä maahanmuutosta
ja kehitysavusta

HS:n toimittaja koetti listata perussuomalaisten menonlisäyksiä kuntien valtionosuuksiin, omaishoitoon, poliisien määrärahoihin ja maanpuolustukseen, ja arveli, ettei näillä keinoilla velkaantuminen taittuisi.

– Teiltä puuttuvat leikkaukset maahanmuuttoon, kehitysapuun ja ulkomaille virtaavaan sosiaaliturvaan. 130 miljoonaa Suomi maksaa Britannian EU-maksuosuutta, tuulivoiman syöttötariffit ja älyttömät muut viher- ja haittaverot, Soini napautti.

Hän jatkoi vielä, että kun autovero poistuu, autokauppakin elpyy. Säästyvä raha käytetään johonkin muuhun, mikä virkistää taloutta.

Sipilä leikkaisi yritysten verovähennyksistä ja mainitsi suurimpana yritysten korkovähennyksen, joka on yleisin tapa siirtää voittoja Suomesta ulkomaille: noin 200 miljoonaa laski hän sen arvoksi.

Kuntaliitosten järjetön
irtisanomissuoja

Sipilää hiillostettiin rakenteellisista uudistuksista. Sipilä listasi sote- ja eläkeuudistuksen ja kuntien tehtävien karsinnan. Sipilän mielestä työmarkkinoilla pitää pyrkiä 15 prosentin kilpailukyvyn paranemiseen yhteiskuntasopimuksen tuella. Työelämää Sipilä kiristäisi pidentämällä koeaikaa. Ansiosidonnaisen hän muuttaisi tarvittaessa starttirahaksi. Julkisesta alasta hän säästäisi kaikkialta muualta kuin hoitoalalta samoin kuin verohallinnossa tehtiin jo aiemmin. Hän sanoi, ettei näe julkisen sektorin alaa, jossa ei voisi tuottavuutta parantaa prosesseja joustavoittamalla ja tietoteknisin keinoin.

Soini yritti tässä vaiheessa jatkuvasti mukaan keskusteluun, mihin ei juontaja suostunut, eivätkä ääneenkään päässeen poliitikon vastaukset tuntuneet kelpaavan. Arhinmäki muistutti, että Suomessa on Euroopan maista vähiten virkamiehiä, jättäen mainitsematta, että Suomen virkamiehet ovat useimmiten kuntien palkkalistoilla, mikä muuttaa vertailua ratkaisevasti.

– Ei pidä mennä Paavon tasolle, se on minulle liian korkea, Soini kuittasi Arhinmäen väitteet.

– Kuntien liitoksissa irtisanomissuojan ketjuttaminen on täysin järjetöntä: jos Espoo liittyy Kauniaisiin, viiden vuoden suoja. Kun Vihti liittyy siihen, taas viiden vuoden suoja ja kun Kirkkonummi liittyy, taas viiden vuoden suoja. Tämä pitää ehdottomasti poistaa, tämä on ihan ensimmäinen, Soini sanoi ja ehdotti Niinistölle maatalous- ja ympäristöministeriön yhdistämistä, mistä tulisi siitäkin säästöjä.

Kokoomus jäi kiinni
eläkeläisten verojojosta

Juontaja kysyi Alexander Stubbilta selitystä siihen, miksi eläkeläisten verotusta kiristettiin vuonna 2008.

– Ei aavistustakaan, en ollut tuolloin hallituksessa, hän vastasi.

Juontaja vastasi, että se tehtiin sen vuoksi, että kannustettiin myös eläkeläisiä töihin.

– Nyt täysin epäjohdonmukaisesti alennatte eläkeläisten verotusta. Onko teistä tullut populistipuolue? juontaja kysyi.

Stubb vastasi, että hallitus haluaa taata työnteon kannattavuuden ja siksi tuloverotusta on alennettu niin työntekijöiltä kuin eläkeläisiltä: se parantaa ostovoimaa, pääministeri selitti.

Veli-Pekka Leskelä

Tagit