

LEHTIKUVA
Rajalaki takaisin perustuslakivaliokuntaan – perussuomalaisten Mauri Peltokangas: ”Rajalaki pitäisi saada kiireellisesti valmiiksi”
Rajalaki siirtyy takaisin perustuslakivaliokuntaan. Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Mauri Peltokangas (ps.) painottaa lain kiireellisyyttä.
Eduskunnan hallintovaliokunta käsitteli tänään kokouksessaan lakia välineellistetyn maahantulon torjumiseksi eli ns. rajalakia. Lain tarkoituksena on estää Venäjää työntämästä rajan yli ihmismassoja Suomeen painostustarkoituksessa. Lailla pyritään vastaamaan Venäjän kiihtyneeseen hybridivaikuttamiseen, ja laki on koettu välttämättömäksi Suomen kansallisen turvallisuuden suojaamiseksi.
Hallintovaliokunta päätti kokouksessaan äänestyksen jälkeen, että valiokunnan esitykseen tekemät muutokset lähetetään perustuslakivaliokuntaan jatkolausunnolle eli niin sanotulle B-lausunnolle. Hallintovaliokunta pyytää perustuslakivaliokunnalta arviota siitä, täyttävätkö hallintovaliokunnan tekemät muutokset sen, mitä perustuslakivaliokunta on aiemmassa lausunnossaan edellyttänyt. Hallintovaliokunnassa perussuomalaiset äänestivät B-lausunnon pyytämistä vastaan.
Hallintovaliokunnan puheenjohtaja, perussuomalaisten kansanedustaja Mauri Peltokangas kertoi tänään medialle, että hallintovaliokunnan lausunto lähetetään perustuslakivaliokuntaan. Peltokankaan mukaan asiaa on käsitelty valiokunnassa pitkään ja perusteellisesti.
– Perustuslakivaliokunta ei velvoittanut valiokuntaa B-lausuntoon. Hallintovaliokunta äänesti asiasta. Me perussuomalaiset olimme sitä mieltä, että B-lausunnolle ei ole oikeudellista perustaa, emmekä näin ollen halunneet lähettää lausuntoa perustuslakivaliokuntaan, mutta äänestyksessä kävi nyt näin.
– Rajalaki pitäisi saada kiireellisesti valmiiksi, jotta pystymme tehokkaasti ja nopeasti vastaamaan itärajalla nähtyyn siirtolaisten välineellistämiseen osana Venäjän hybridivaikuttamista.
– Todellakin sydämestäni toivon, että me saamme tämän lain voimaan ja mikään sen käsittelyvaihe ei tee sellaista, että tämä laki torppaantuisi tai pysähtyisi. Suomi-neito, suomalaiset ja Suomi tarvitsevat tämän lain.
Peltokangas ei lähde arvioimaan mitä perustusvaliokunnan B-lausunto tulee pitämään sisällään
– Perustuslakivaliokunta sitten tekee, mitä perustuslakivaliokunta haluaa, en lähde spekuloimaan mitä siellä tapahtuu.
– Korostan sitä että, asia on kesken, kunnes hallintovaliokunta ratkaisevassa käsittelyssä kopauttaa nuijan pöytään.
Aikataulu on Peltokankaan mukaan kiinni perustuslakivaliokunnasta.
– Hallintovaliokunta on valmis kokoontumaan heti, kun perustuslakivaliokunta on tehnyt päätöksensä. Toivon nyt perustuslakivaliokunnalle työrauhaa, lopettaa Peltokangas.
Perustuslakivaliokunnan aiemman lausunnon mukaan rajalaki voidaan säätää perustuslain säätämisjärjestyksessä poikkeuslakina. Jotta laki saataisiin voimaan vielä kesän aikana, vaatii se lakiehdotuksen julistamista kiireelliseksi päätöksellä, jota on kannattanut äänestyksessä vähintään viisi kuudesosaa kansanedustajista.
Kun vasemmisto-opposition ryhmistä vihreät ja vasemmistoliitto suhtautuvat edelleen torjuvasti lakiin ja keskusta puolestaan on ilmoittanut kannattavansa lakia, on SDP:n ryhmä ollut lain läpi menemisen suhteen vaa’ankieliasemassa.
SDP teki tänään aiemmin ryhmäkokouksessaan päätöksen, että se vaatii hallintovaliokuntaa tekemään lakiesitykseen muutoksia, ja samalla se vaatii perustuslakivaliokunnalta uutta B-lausuntoa hallintovaliokunnan tekemistä muutoksista.
Pääministeri Petteri Orpo ja valtiovarainministeri Riikka Purra ovat molemmat kommentoineet julkisuuteen, että eduskunta ei saa muutoksilla vesittää lakia.
Purra kommentoi hallintovaliokunnan ratkaisua tuoreeltaan viestipalvelu X:ssä:
– Perustuslakivaliokunta ei edellyttänyt uutta lausuntoa eikä hallintovaliokunnankaan käsittelyssä ilmennyt selkeää oikeudellista perustetta tälle. Siksi PS ei kannattanut sitä. Toivottavasti tämä täysin välttämätön laki etenee pian maaliin tästä turhasta kierroksesta huolimatta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Valtiovarainministeri Purra: Hyvä hallintovaliokunta! – ”Nuija kopsahti poikkeuslain mietinnölle”
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.