Ranskan Kansallinen turvapaikkatuomioistuin (CNDA) on myöntänyt ensimmäistä kertaa turvapaikan Gazasta kotoisin olevalle palestiinalaiselle. Tähän asti ainoastaan ne palestiinalaiset, joilla oli jo YK:n suojelupäätös, ovat voineet saada pakolaisstatuksen.
Kyseessä on äiti, joka oli paennut alueelta pienen poikansa kanssa muutama päivä 7. lokakuuta 2023 tapahtuneiden hyökkäysten jälkeen. Tuomioistuin arvioi, että Israelin joukkojen ”sotatoimet” Gazan kaistalla olivat nyt ”riittävän vakavia, jotta niitä voidaan pitää vainon muotona”, mikä taasen oikeuttaa pakolaisasemaan vuoden 1951 Geneven pakolaissopimuksen perusteella.
Tulijoiden joukossa Hamasin kannattajia
Vaikka palestiinalaiset eivät muodosta virallisesti tunnustettua valtiota, tuomioistuin katsoo, että heidän kuulumisensa tiettyyn yhteisöön altistaa heidät Israelin harjoittamalle vainolle.
Reaktiot päätökseen ovat olleet voimakkaita, sillä periaatteessa se avaa Gazan kahdelle miljoonalle asukkaalle portit Euroopan unionin alueelle.
– Päätös voi johtaa pakolaistulvaan Gazan alueelta ja mahdollisesti myös Hamasin kannattajien saapumiseen. Oikeistopuolueissa päätöstä on pidetty vastuuttomana ja sen arvostelu on kiihtynyt, kirjoittaa The European Conservative.
Muslimimaat vastaanottamaan pakolaisia
Union des Droites pour la République -puolueen (UDR) ja Rassemblement Nationalin (RN) liittolainen Éric Ciotti kutsuu päätöstä viestipalvelu X:ssä “turvallisuus- ja maahanmuuttomielipuolisuudeksi”, joka johtuu “täydellisestä poliittisen ja demokraattisen valvonnan puutteesta”. “Pandoran lipas” on nyt auki.
Myös muut päätöksen vastustajat huomauttavat, ettei Ranskalla ole velvollisuutta ottaa vastaan Gazasta tulevia pakolaisia, kun maailmassa on niin monta muslimimaata, jotka paremmin sopisivat palestiinalaisten vastaanottajiksi.