Ranskan oikeuslaitos tuomitsi jakokuljetuspalvelua tarjoavan Uberin 800 000 euron sakkoihin. Tämän lisäksi kaksi sen johtajaa tuomittiin 30 000 ja 20 000 euron sakkoihin. Uber sai sakot älypuhelinten UberPop-sovelluksesta. Sovelluksella voi tavoittaa tavallisia kuljettajia.

Ranskan parlamentti totesi UberPopin laittomaksi sovellukseksi vuonna 2014. Yhtiön saamat sakot puolittuvat, jos yhtiö ei tee uusia rikkomuksia.

Kiistanalainen kyytisovellus

Ranskassa työmarkkinat ovat hyvin tiukasti säännellyt, ja esimerkiksi taksit toimivat monopoliasemassa. Tämä mahdollistaa Uberia korkeamman hinnoittelun. Yhtiö on start-up -yritysten joukossa kasvanut arvokkaimmaksi.

Taksin mielestä sääntelyn tarkoituksena on tuottaa kyytiä tarvitseville luottamus turvallisesta matkustamisesta. Ranskassa sääntely velvoittaa taksit palautumaan päivystyspaikalleen suoritetun kyydin jälkeen. Talouslehti Financial Times uutisoi yhtiön saaneen tuolloin 1,2 miljoonan euron sakot, koska Uber-kuljettajat eivät tehneetkään niin.

Uber on ollut muissakin eurooppalaisissa maissa lainsäätäjien ja taksiyrittäjien hampaissa. Yhtiö on kielletty Saksassa, Italiassa ja osittain Ruotsissakin. Yhtiö sai vuoden mittaisen toimintakiellon Espanjassa.

Oikeuskäsittelyt jatkuvat

Uber on valittanut molemmista Ranskassa saamista tuomioistaan.

– Lakkautimme UperPopin viime kesänä ja olemme siksi hyvin pettyneitä tuomioon. Euroopan komissio on hiljattain julkaissut esityksensä, joka tukee tällaisia palveluita, Uberin lakimiehet kirjoittivat kannanotossaan.

Suomen Uutiset kirjoitti aiemmin Euroopan komission näkemyksistä Uberin kaltaisista jakotalouden sääntelystä.

Henri Myllyniemi