
Ranskan pääministeri Ayrault jättää tehtävänsä
Ranskan sosialistipuolueen pääministeri Jean-Marc Ayrault on ilmoittanut, että hän jättää tehtävänsä. Syynä ovat sosialistien kannalta surkeasti sujuneet paikallisvaalit. Tyytymättömät ranskalaiset pääsivät nyt realisoimaan näkemyksensä presidentti François Hollanden johtamasta politiikasta. Yhdelläkään ranskalaispresidentillä ei ole ollut toisen maailmansodan jälkeen yhtä alhaista suosiota kuin Hollandella.
Nettomääräisesti sosialistit menettivät kaupunginjohtajuuden 155 paikkakunnalla. Joillain paikkakunnilla on ollut sosialistien johtaja jopa yli sadan vuoden ajan, Financial Times kirjoittaa. Valtaosa menetyksistä johtui porvarillisen puolueen (UMP) saavuttamasta vaalivoitosta, mutta EU- ja eurovastainen Kansallinen rintama (FN) miehitti 14 paikkakuntaa, ja se on puolueen historian parhain vaalitulos.
Lehti muistuttaa, ettei presidentti Hollanden haasteet katoa ministereitä vaihtamalla. Ayraultin tilalle tulee sosialistipuolueen oikeata laitaa edustava nykyinen sisäministeri Manuel Valls. Nimitys voi johtaa jopa suurempiin ongelmiin, sillä puolueen sisällä Valls nähdään liiankin porvarillisena. Lisäksi hän on ollut innokkaasti passittamassa laittomasti maassa olleita romaneja pois maasta.
The Wall Street Journal kertoo, että Ranskan hallituksen toimintakyky saattaa käydä jopa vaikeammaksi ministeriruletin myötä. WSJ:n mukaan sosialistien hallituskumppanina olevien vihreiden kaksi ministeriä on kertonut, etteivät he hyväksy Vallsin nimitystä.
Ranskan sitkeät talousongelmat eivät ota hellittääkseen. Työttömyysaste on lähes 11 prosentissa, ja maan budjettialijäämä on 4,3 prosenttia bruttokansantuotteesta. Se jäi niukalti tavoitteestaan. Euroopan komissio on jo aiemmin höllentänyt budjettikurin täyttymisen aikataulua kahdella vuodella. Valtion velkaisuusaste kohoaa, ja se on nyt 93,5 prosenttia bruttokansantuotteesta.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää