Perussuomalaisten poliisikansanedustaja Reijo Hongisto kannattaa poliisiylijohtaja Mikko Paateron esitystä poliisien sivutöistä.

Paatero esitti keskiviikkona Savon Sanomissa, että poliiseille pitäisi antaa lainmuutoksella mahdollisuus sivutöihin esimerkiksi portsareina, taksikuskeina tai järjestyksenvalvojina julkisissa kulkuneuvoissa ja yleisötilaisuuksissa.

Paatero arvioi, että poliisit itse haluaisivat tehdä näitä sivutöitä, yritykset hyötyisivät poliiseista ja yhteiskunnalle olisi edullista, kun ykityisyritykset maksaisivat poliisien palkkoja, vaikka nämä velvoitettaisiin toimimaan poliiseina tarpeen tullen myös sivutyöpaikallaan.

Poliisi hyötyi sivutöistä

Hongisto muistelee, että hänen aloittaessaan poliisin työtä 1980-luvun puolivälissä poliisit tekivät usein sivutöitä juuri taksikuskeina tai portieereina. Siihen antoi hyvän mahdollisuuden poliisien vuorotyö, toisaalta myös heikot palkat kannustivat siihen. Mutta sivutöistä oli hyötyä myös poliisin työssä.

– Poliisit saivat näissä töissään runsaasti tietoa, jota saattoi hyödyntää myös poliisin tutkimuksissa, Vimpelissä Pohjanmaalla asuva Hongisto kertoo.

Eikö taksikuskilla ole vaitiolovelvollisuus?

– On tietysti – mutta silloin, kun puhutaan rikoksista, uhataan puukolla tai suunnitellaan huumekauppoja,  asiaan voidaan puuttua, Hongisto tarkentaa.

Poliisit ovat myös kulkeneet maksutta julkisissa liikennevälineissä. Hongisto muistelee kulkeneensa opiskeluaikanaan etelästä Pohjanmaalle junassa virkapuku päällä. Ensin tehtiin virkatoimet eli käveltiin juna päästä päähän.

– Se rauhoittaa junaa kummasti – pullot pannaan piiloon ja harvoin tapahtuu kummempaa. Joskus tulee konduktööri pyytämään virka-apua ja sitä tietysti annetaan. Virkapukuisella poliisilla on rauhoittava vaikutus, Hongisto kertoo.

Pääkaupungissa ongelma

Helsingissä poliisit ovat saaneet kulkea HSL:n kulkuneuvoissa ilmaiseksi, kunhan ovat puuttuneet tarvittaessa rauhattomuuksiin ja rikoksiin. Yllättäen juuri poliisihallitus on vaatinut useaan otteeseen käytännön lopettamista.

– Olen seurannut asiasta käytyä keskustelua huolestuneena sosiaalisen median kautta. Poliisit ovat olleet huolissaan siitä, otetaanko tämä oikeus pois. Kysynkin, ovatko poliisihallitus ja ylijohtaja Paatero tässä eri linjoilla? Hongisto kysyy.

– Poliisien läsnäolo raitiovaunuissa ja metroissa parantaa yleistä turvallisuutta, eikä se ole keneltäkään pois. Tätä pitäisi päinvastoin lisätä – kuitenkin niin, ettei sillä korvata poliisin normaalia määrärahoista riippuvaa toimintaa, Hongisto linjaa.

Hiertänyt jo vuosia

Savon Sanomien mukaan poliisien matkustusoikeus HSL:n välineissä on hiertänyt poliisien ja poliisihallituksen välejä vuosia. Paatero, joka johtaa poliisihallitusta, taas katsoo, että jos poliisit saavat matkustaa julkisissa välineissä vapaasti, kyse olisi joukkoliikennepartioinnista ja samalla pitäisi tasapuolisuuden nimissä avata sivutyöasia muutenkin koko Suomessa.

Asiaan liittyy myös kysymys poliisien intressiristiriidoista ja jaksamisesta. Väsyykö poliisi öisissä sivutöissään niin, että terävyys varsinaisissa virkatöissä häiriintyy?

Savon Sanomien mukaan korkein hallinto-oikeus ja eduskunnan oikeusasiamies ovat linjanneet, ettei poliisi voi virkatyönsä ohessa olla ravintolan vartija, taksinkuljettaja, rikostoimittaja tai perintäalan toimija tehtäviin kuuluvan intressiristiriidan vuoksi.

Veli-Pekka Leskelä