Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko selitti hallituksen sote- ja kuntasotkujen viivästymistä varsin hämmentävällä tavalla Ylen Ykkösaamussa.

Ministerin mukaan jokaisessa puolueessa, myös kokoomuksessa, on omia kunta- ja soteihmisiään, joilla on omia linjauksiaan. Toiset painottavat kunta-asioita, toiset sotea. Kunta-asioissa eri ihmiset painottavat kunnallisia, seudullisia ja maakunnallisia asioita. Sote-asioiden rahoituksesta kiistellään, kuuluuko rahoitus valtiolle, rahastoille vai kunnille.

Risikko on jäsenenä hallituksen juuri nimittämässä työryhmässä, joka koettaa löytää sote-linjaukset toukokuun puoliväliin mennessä, jolloin eduskunta ryhtyy käsittelemään kuntarakenteen uudistusta. Oikeuskansleri vaati äskettäin, että eduskunnan täytyy saada tarkempi selko sote-asioista kuntarakennepäätöstensä pohjaksi, koska ne ovat kuntien kannalta olennainen asia.

Uutista on muokattu 24.4.2013

Risikko sanoi uskovansa yhä sinänsä hallituksen tavoitteeseen, että sote- ja kunta-asiat yhdistetään samaan kaksiportaiseen järjestelmään, vaikkei siihen sellaisenaan päästäkään.

– Tälläkin järjestelyllä päästään eteenpäin, ei siihen mitä tavoiteltiin, mutta yksikin askel eteenäin on nyt hyvä, Risikko totesi.

– Hallitus menee yhä kuntarakenne edellä. Kunta edellä mennään siksi, että uudistuksilla pyritään parantamaan kuntien palveluita, Risikko toteaa.

Kunta- sekä sote-uudistuksia yhteen sovittavaa työryhmää vetävä Petteri Orpo (kok) sanoo, että kykyä sitoutumiseen ja päätöksentekoon ei ole ollut. Kuntauudistusta sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamista yhteen nivova työryhmä hakee nyt yhteistä linjaa, johon kaikki hallituspuolueet voivat sitoutua.

PS VERKKOTOIMITUS