

LEHTIKUVA
RKP:lle jälleen merkittävä poliittinen virkanimitys
RKP:n suotuisasti alkanut virkaketju täydentyy oikein jymyviralla, kun ulkoasiainministeriön valtiosihteeriksi valitaan alivaltiosihteeri Peter Stenlund (r.). Stenlund toimi RKP:n puoluesihteerinä ennen kuin hän siirtyi ulkoministeriön palvelukseen vuonna 1995.
Aiemmin oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) valitsi kieliasiainneuvokseksi RKP:n eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteeri Corinna Tammenmaan.
Puolustusministeri Carl Haglund puolestaan nimitti ministeriönsä viestintäjohtajaksi puolueensa taustavaikuttajan Max Arhippaisen, entisen Hufvudstadsbladetin päätoimittajan, Suomenruotsalaisten kansankäräjien puheenjohtajan ja RKP:n nuorisojärjestön Svensk Ungdomin puheenjohtajan.
Kovin virka
Ulkoasiainministeriön valtiosihteeriys on näihin virkoihin verrattuna eri tasolla. Se on kova saavutus RKP:lle. Mutta liittyykö siihen kähmintää?
Stenlundin valinnan on lehtitietojen mukaan jo tehnyt ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.), siis eri puolueen ministeri. Entä muut hakijat? Miksei haku ole julkinen?
– Ulkoministeriön valtiosihteerin virka täytetään ulkoasiainhallintolain mukaan haettavaksi julistamatta. Se on osa diplomaattiuran tehtäväkiertoa ja sillä on omat kelpoisuusehtonsa. Se käsitellään samalla kun muutkin UM:n korkean tason nimitykset, joita ministeriössä ja suurlähetystöissä oli tänä syksynä 21 tehtävään tai virkaan. Se on ihan erilainen prosessi kuin muiden ministeriöiden kansliapäälliköiden viran tai muiden tavallisten valtion virkojen täyttäminen, ulkoministeriön henkilöstöjohtaja Vesa Lehtonen kertoo.
”Ei riko julkisuuslakia”
Lehtosen mukaan menettely ei riko jo 10 vuotta voimassa ollutta julkisuuslakia. Diplomaattiuran tehtäväkierron salaisuus perustuu myös vanhaan diplomaattiseen käytäntöön, jossa asemamaan hallitukselle varataan mahdollisuus kieltää tai hyväksyä lähettäjämaan ehdottama ehdokas edustuston päälliköksi ennen kuin hänet nimitetään. Tämän vuoksi valittavaksi ajateltu henkilö pidetään salassa ennen nimitystä. Tehtäviin ei haeta – henkilö vain ilmaisee kiinnostuksensa tehtäväkierron eri tehtäviin.
Koska valtiosihteerin virka kuuluu samaan ulkoministeriön tehtäväkiertoon ja virkapakettiin ja diplomaattiuran virkamiehet ilmoittavat kiinnostuksensa moniin tehtäviin samanaikaisesti, salaisuus koskee myös valtiosihteerin virkaan kiinnostuksensa ilmoittaneita.
Poikkeuksella mentiin
Ehtoihin kuuluu kansainvälisten asioiden valmistelukurssin kavaku:n käyminen ja siihen liittyvä noin kahden vuoden harjoittelujakso. Sen jälkeen uralla edetään suljetussa tehtäväkierrossa, johon liittyy myös siirtymisvelvollisuus.
Stenlund valitaan kuitenkin erivapaudella, koska hän ei ole käynyt UM:n virkoihin pätevöittävää kavaku-kurssia.
– Yleensä tällainen asia nousee esille silloin, kun henkilö nimitetään diplomaattiuran virkaan ensimmäistä kertaa. Kun aikaa kuluu 15-20 vuotta, henkilö kerää meriittejä urakierrollaan tavalliseen tapaan. Erivapaus täytyy kuitenkin mainita aina, kun seuraava virka tai tehtävä sisältää diplomaattiuran yleiset kelpoisuusehdot, Lehtonen sanoo.
Ministeriön kautta
Diplomaatiksi on päässyt erivapaudella myös kuuluisia poliitikoita: vuonna 2002 diplomaatiksi ryhtyi kokoomuksen Jari Vilén, joka siirtyi Unkarin suurlähettilääksi ulkomaankauppaministerin tehtävästä. RKP:n Olé Norrback toimi ulkomaankauppaministerinä ja pohjoismaisena yhteistyöministerinä Paavo Lipposen (sd.) ensimmäisessä hallituksessa 1995-1999. Esko Ahon (kesk.) hallituksessa hän toimi pohjoismaisena yhteistyöministerinä ja liikenneministerinä 1991-1995.
Peter Stenlund kuului Norrbackin avustajakuntaan ulkoasiainministeriössä vuoteen 1995 saakka, jolloin hän siirtyi ulkoasiainministeriön palvelukseen erivapaudella. Norrback siirtyi ministerinuransa jälkeen myös diplomaatin uralle erivapaudella ensin ja sittemmin Kreikkaan, mistä hän palasi 2007.
Stenlund työskenteli ministerin virka-arvolla Tukholman lähetystössä 2003-2006 ja siirtyi sieltä Osloon suurlähettilääksi 2006-2010, jolloin hänet valittiin ulkoasiainministeriön alivaltiosihteeriksi. Ministerien ja avustajana toimineen Stenlundin valinta ulkoministeriön tehtäviin virkakierron ohi liittyy siis henkilöiden toimimiseen ulkoministeriössä ministerinä tai avustajana, mikä voi poikia puolueelle korkean valtiosihteerin paikan jopa vuosikymmenten jälkeen.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.