Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen toivoo hallituksen ryhtyvän sanoista tekoihin suojaamattomien tasoristeysten turvallisuuden parantamiseksi.

Raaseporissa sattui reilu viikko sitten vakava onnettomuus, jossa henkilöjuna ja puolustusvoimien ajoneuvo kolaroivat suojaamattomassa tasoristeyksessä. Onnettomuudessa kuoli neljä ihmistä.

– Voi vain kuvitella miten raskasta ja synkkää aikaa tämä on ollut uhrien omaisille. Päättäjänä ja lainsäätäjänä koin tapahtuneen voimakkaasti. Työssäni eduskunnassa liikenneasiat ovat vahvasti läsnä liikenne- ja viestintävaliokunnan kautta ja varusmiesten asiat puolustusvaliokunnassa, Ronkainen kirjoittaa blogissaan.

– Vartioimattomat tasoristeykset ovat herättäneet huolta jo hyvän aikaa ja nyt tuo huoli toteutui pahimmalla tavalla.

Turvajärjestelmät vanhanaikaisia

Ronkainen toteaa, että Suomessa on lähes 2 800 tasoristeystä, joista yli 2 100:ssa ei ole mitään turvalaitteita.

– On tärkeää, että kaikki voitava tehdään, jotta vastaavat turmat estetään jatkossa. Liikenneministeri Anne Berner on luvannut, että tasoristeysten poistamista tullaan kiirehtimään onnettomuuden johdosta.

– Turvajärjestelmät ovat vanhanaikaisia. Raideliikenne on puhuttanut ja ollut uudistusten keskiössä viime aikoina eduskunnassa. Turvallisuus on seikka, joka on varmistettava viimeisen päälle ennen kuin voimme edes kuvitella, että raideverkkoamme tulee käyttämään ja hyödyntämään uusia osapuolia, Ronkainen huomauttaa.

Puheiden on muututtava teoiksi

Ronkaisen mielestä nykyteknologiaa on hyödynnettävä siellä, missä se on mahdollista. Puhetta on ollut esimerkiksi aurinkovoimalla toimivien turvalaitteiden testaamisesta tasoristeyksissä.

– Näiden puheiden on muututtava teoiksi ja riittävät resurssit niiden toteuttamiseen on varmistetta.

– Toinen nyt surullisella tavalla esiin tullut seikka on, että varusmiespalvelustaan suorittava henkilö tai hänen omaisensa eivät ole oikeutettuja erityiskorvauksiin kohdatessaan pysyvän haitan tai kuolemantapauksen, Ronkainen kirjoittaa.

Lakialoite valmisteluun kiireellä

Perussuomalainen kansanedustaja Arja Juvonen jätti jo kesäkuussa lakialoitteen, joka pyrkii puuttumaan lakisääteistä asepalvelusta suorittavien varusmiesten ja esimerkiksi vapaaehtoisesti kansainvälisessä kriisinhallinnassa toimivien rauhanturvaajien eriarvoiseen asemaan. Lakialoitteen allekirjoitti reilusti yli puolet eli 118 kansanedustajaa.

– Hallituksen tulisi viimeistään nyt ottaa tämä lakialoite valmisteluun ja kiireellä, Ronkainen vaatii.

– Vanhan sanonnan mukaan ”kyllä kruunu pojistaan huolen pitää”. Vaikka kaukana ovat ajat siitä, kun Suomi oli osa kuningaskuntaa, ei sanonnan sisällöstä saa antaa periksi tuumaakaan.

Artikkelia on muokattu 6.11.2017 klo 12.49.

SUOMEN UUTISET