Perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen ihmettelee kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen saamaa syytettä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on nostanut syytteen perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkaraista vastaan. Syyte kiihottamisesta kansanryhmää vastaan rapsahti Hakkaraisen kirjoittamasta Facebook-päivityksestä.

Yhdestä sanasta kiinni?

Hakkarainen oli kirjoittanut heinäkuussa 85 kuolemaa ja 202 loukkaantumista vaatineen Nizzan terrori-iskun jälkeen, että ”kaikki muslimit eivät ole terroristeja, mutta kaikki terroristit ovat muslimeja”. Hakkarainen myöntää kirjoittaneensa sanat tunnekuohun vallassa, mutta hänen tarkoituksenaan ei ollut kiihottaa ketään.

– Syyttäjä katsoo, ettei kansanedustajankaan sananvapauteen kuulu oikeutta tämän kaltaiseen vihapuheeseen. Kuitenkin jos Teuvo olisi kirjoittanut, että ”jotkut terroristit ovat muslimeja”, niin mitään kohua tuskin olisi syntynytkään, perussuomalaisten kansanedustaja Jari Ronkainen arvelee.

– Minun oikeustajuuni ei mahdu, että syytteen voi saada yhden sanan perusteella. Lisäksi jos Teuvo olisi kansaa edustaessaan lausunut sanat istuntosalissa, olisi syyte todennäköisesti jäänyt nostamatta. Perustuslaki kun takaa kansanedustajalle vapauden puhua täysistunnossa.

Ketä tässä kiihotetaan?

Laki kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on Ronkaisen mielestä erikoinen pykälä, jonka tarkoitus lienee alun perin ollut aivan toisenlainen kuin nykyinen ”mielipiteestä rankaiseminen”.

– Miten voi olla, että henkilö tuomitaan ennen kuin kukaan edes ilmoittautuu kiihottuneeksi? Lait ovat lisäksi niin tulkinnanvaraisia, että mielipiteen esittäjä ei voi ennakkoon tietää, rikkooko hän lakia vai ei.

– Vaikutelma syntyykin, että oikeusoppineet soveltavat pykäliä oman politiikan ja ideologian edistämiseksi. Samankaltainen tilanne on käynnissä esimerkiksi perussuomalaisten nuorten puheenjohtajan Sebastian Tynkkysen kirjoituksista, Ronkainen kirjoittaa blogissaan.

Irvokas ajatus muslimien suojelemisesta

Syyttäjän mukaan Hakkaraisen kirjoituksessa uhattiin ja solvattiin eri tavoin islaminuskoa tunnustavaa ihmisryhmää uskonnon perusteella.

– Islam on kuitenkin uskonto, johon itseensä sisältyy vihapuheenomaisia määräyksiä naisten, muiden uskontojen ja esimerkiksi seksuaalivähemmistöjen kohtelusta. On erikoista, että Toiviaisen mukaan islamismi tai terrorismi sisältäisivät sellaisia ajatuksia, joita olisi yhteiskunnassa suojeltava kritiikiltä.

– Lisäksi Toiviaisen ajatus muslimien suojelemisesta on tällä hetkellä erityisen irvokas, kun Helsingin aukion tapauksen jäljiltä pohditaan muiden poliittisesti ja ideologisesti epävakaiden ryhmien kieltämistä.

Ongelmalliset lait poistettava

Ronkaisen mielestä politiikan tai uskontojen ei tulisi olla immuuneja arvostelulle.

– Sananvapauden rajojen ei tulisi määräytyä sen perusteella, kuka tai mikä ryhmä mielipiteen esittää, Ronkainen huomauttaa.

– Olen samaa mieltä Perussuomalaisten Nuorten ja Kokoomusnuorten kanssa, jotka ovat jo aiemmin ehdottaneet, että sananvapauden kannalta ongelmalliset lait tulisi poistaa.