
Rukoustauot eivät kuulu julkisen sektorin työaikaan Ruotsissa
Rukoustaukojen pitäminen työaikana on kirvoittanut melkoisen keskustelun Ruotsissa. Ruotsidemokraattien valtiopäiväedustaja ja sosiaalivaliokunnan jäsen Jonas Andersson lyö lisää löylyä sananvääntöön Expressenin mielipidekirjoituksessa. Viesti on selvä: Veronmaksajien rahoilla rukoileminen ei kuulu julkisen sektorin työntekijän toimenkuvaan.
Bromöllan kunta on hiljattain ottanut kantaa siihen, miten kunnallinen työnantaja suhtautuu uskonnon harjoittamiseen työaikana. Kunta on kieltänyt työntekijöiden rukoushetket. Bromölla saattaa linjata koko kuntasektorin kantaa uskonnollisten rituaalien harjoittamiseen. Seuraavaksi on todennäköisesti odotettavissa kannanotto uskontoon liittyvään pukeutumiseen työpaikalla.
Uskonto on yksityisasia
– Uskonto on jokaisen yksityisasia, eikä kunnalla tai valtiolla ole siihen sananvaltaa, kirjoittaa valtiopäiväedustaja Andersson.
– Tämä tarkoittaa myös sitä, ettei kunnalla tai valtiolla ole minkäänlaista velvollisuutta tukea uskonnon harjoittamista. Veronmaksajat sen sijaan odottavat parasta mahdollista palveluita heiltä, joiden palkan he veroillaan maksavat.
Andersson ottaaa kantaa myös siihen, voiko uskonto näkyä työntekijän pukeutumisessa. Moniarvoisessa maassa vallitsee uskonnonvapaus ja se on eräs yhteiskunnan perusarvoista.
– Kunnan tai valtion töissä, joissa on käytettävä univormua tai muuten yhtenäistä työvaatetusta, ei työntekijä voi omalla vaatetuksellaan ottaa kantaa minkään uskonnon puolesta.
Andersson tosin kirjoittaa, että ”ristin, Thorin vasaran tai muun vastaavan korun kantaminen vaatteiden alla onkin sitten jo tulkinnanvarainen kysymys”.
Työaikana tehdään töitä
Facebookissa Ruotsidemokraattien sivulla Jonas Anderssonin mielipidekirjoitus on herättänyt monenmoisia kommentteja. Pääviesti on se, että työaikana tehdään töitä ja jos siltä tuntuu, niin sitten vapaa-aikana rukoillaan. Useat kommentaattorit epäilevät, että on olemassa uskontoja, joiden harjoittajien pitää rukoilla niin ahkerasti, ettei siinä sivussa ehdi töitä tehdä.
Kommenteissa vihjataan myös, että on olemassa valtioita, joissa on jopa pakko rukoilla työaikana. Sinne voi suunnata töihin, jos kovasti rukoiluttaa.
Somehenkilö P. Virtanen sanoo useasti rukoilleensa kevyttä työvuoroa, parempaa työnantajaa ja lisää liksaa. Eipä ole tuottanut tulosta, niinpä hän omasta mielestään tarvitsee ”lisää rukousaikaa työpäivään”.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.