Viime syksystä alkaen olen laskeskellut, miten paljon lisää pituutta tuottavuusloikkaan tarvitaan, jotta voimme kustantaa noin miljardin euron luokkaa olevat vuotuiset maahan tulleiden aiheuttamat lisäkustannukset. Muistetaan, että taloutemme oli kuralla jo ennen massiivisen pakolais/siirtolaiskriisin alkuakin.

Poliitikot yksi toisensa perään hokevat kuin transsissa, kuinka oleellista on satsaaminen kotouttamiseen. Unohdetaan, että kotouttamiseen on kyllä satsattu Suomessa jo parisen kymmentä vuotta laihoin tuloksin.

Työperusteisesti tänne tulleiden työllistymisaste ei ole surkean huono. Lähtömaakohtaista vaihtelua on. llman radikaalia muutosta kotoutuspolitiikkaan sama tilanne jatkuu, koska sosiaalisilla tuillakin pärjää käytännössä vaikka läpi elämän.

Talous ei kestä, eikä jo tiukille vedetty kansakaan kestä enää lisäleikkauksia. Moni varsinkin köyhyydessä elävä suomalainen kyseenalaistaa sen, miksi toiset saavat ilmaiset asumiset, ruuat, terveydenhuollon jne. Ihmiset, jotka ovat monen turvalliseksi luokitellun Euroopan maan läpi kuljettuaan vasta täällä Pohjolan perukoilla päättänyt hakea turvapaikkaa ja perustelleet hätänsä. Myönteiseen oleskelulupaan riittää yhden Maahanmuuttoviraston työntekijän päätös.

On aika keskustella vakavasti siitä, että terveet työkykyiset maahantulijat kustantaisivat asumisensa, terveydenhuoltonsa ym. itse, kuten muutkin terveet ja työkykyiset ihmiset – mukaan lukien monet maahanmuuttajataustaiset – Suomessa tekevät.

Olisiko alkuun vaikkapa valtion takaama, opintolainan tyyppinen henkilökohtainen velka jokaiselle oleskeluluvan saaneelle ratkaisun avain ongelmaan? Kuten opintolainassa on porkkanaa aikataulussa valmistuville, vastaavaa lainan osittaista anteeksiantoa voisi soveltaa ripeästi itsensä yksityiselle sektorille tai hoiva-alalle julkisella puolella työllistäneille ja verovaroja tuottaville. Näin myös saisimme selville, mitä maahanmuutto maksaa.

Nojaan avauksessani niihin – varsinkin opposition – väitteisiin, että nämä maahanmuuttajat rikastuttavat yhteiskuntaamme ja ovat huoltosuhteemme takia vain Suomelle eduksi. Vastaan siis otsikkoon, että leikataanpa tulijoilta itseltään, eikä enää köyhyysrajalla sinnittelevältä Suomen kansanosalta.

Veera Ruoho
kansanedustaja (ps.)

Tagit