

LEHTIKUVA
Eduskunta tiukentaa maahanmuuton säännöksiä
Eduskunta pääsee vihdoin tekemään kauan odotettuja uudistuksia maahanmuuton säädöksiin. Eduskunta keskustelee lähetekeskustelussa kahdesta lakikokonaisuudesta, joiden avulla kiristetään lukuisia maahanmuuttoa ja pakolaisten käsittelyä koskevia lainsäädännön kohtia.
Näitä ovat ulkomaalaislaki, ulkomaalaisrekisteristä annettu laki, hallinto-oikeuslaki, korkeimmasta hallinto-oikeudesta annettu laki, oikeusapulaki ja säilöön otettujen ulkomaalaisten kohtelusta ja säilöönottoyksiköstä annettu laki.
Valitusaikoja lyhennetään
Hallitus esittää, että tuomioistuimet tekevät päätökset kansainvälisestä suojelusta kiireellisenä. Kansainvälistä suojelua koskevia valitusaikoja esitetään lyhennettäväksi hallinto-oikeudessa ja korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Valitus Helsingin hallinto-oikeuteen olisi näissä asioissa tehtävä 21 päivän ja korkeimpaan hallinto-oikeuteen 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.
Samalla rajoitetaan oikeutta valittaa hallinto-oikeuden päätöksistä KHO:een. KHO voisi jatkossa evätä valitusluvan muilta kuin esimerkiksi ennakkotapausarvoltaan alennaisten päätösten osalta.
Humanitaarinen suojelu pois laista
Hallitus esittää myös humanitaarisen suojelun poistamista laista perusteena myöntää turvapaikanhakijalle oleskelulupa, vaikka edellytykset turvapaikan saamiselle eivät täyty.
Humanitaarinen suojelu on perustunut Suomen kansalliseen lainsäädäntöön, eivätkä EU-määräykset ja kansainväliset sopimukset tätä lakia Suomelta edellytä. Muutoksella pyritään saattamaan Suomen lainsäädäntö samalle tasolle muun EU:n kanssa.
Perussuomalaisten kansanedustaja Pirkko Mattilan johtama hallintovaliokunta näkee tarpeellisena humanitaarisen oleskeluluvan kategorian poistamisen ulkomaalaislaista.
– Tämä seikka ei muuta sitä tosiasiaa, että Suomen lainsäädäntö täyttää Euroopan unionin ja kansainvälisten velvoitteiden vaatimukset myös vastaisuudessa, lausunnossa kerrotaan.
Suomi ei saa olla suotuisampi
Vuonna 2015 Suomeen on tullut yli 30 000 kansainvälisen suojelun hakijaa, kun edellisenä vuonna vastaava luku on ollut 3 651 hakijaa.
Valiokunta pitää perusteltuna, että vaikka viime vuonna oleskeluluvan humanitaarisella perusteella sai vain 119 henkilöä, ei Suomen lainsäädännön tule näyttäytyä tässä tilanteessa muita unionin jäsenmaita ja EU:n lainsäädännön määrittelemää kansainvälisen suojelun tasoa suotuisampana.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Leena Meri: Perheenyhdistämisellä ei torjuta terrorismia – juuret ovat kalifaattijulistuksessa

Miksi Suomi hyväksyy lähes kaikki irakilaisten ja somalialaisten turvapaikkahakemukset – maahanmuuttovirasto vastaa

Nerg: Turvapaikan saaneet somalialaiset tulevat kielitestin perusteella maan levottomilta alueilta

Ruoho: Maahanmuuton miljardiluokan vuotuiset kustannukset – keneltä leikataan?

Meri: ”Vaadin selitystä Maahanmuuttovirastolta – onko muu Eurooppa julmempi vai olemmeko me vain hyväuskoisia?”

Turvapaikanhakijat valittavat ahkerasti kielteisistä päätöksistä – tänä vuonna jo 750 valitusta

Maahanmuuttoviraston Repo: Suomen kiristynyt linja näkyy vasta viiveellä

Terho: ”On Suomelle kallista, jos Maahanmuuttoviraston linja on muuta Eurooppaa vapaamielisempi”

Eerola: ”Nyt on etsittävä perusteet turvapaikanhakijoiden palauttamiselle – eikä porsaanreikiä maahan jäämiselle”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää